Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.11.2017 06:43:17

Akciový návrh na revoluční zjednodušení daňového systému

Politici často přemýšlejí nad tím, jak efektivně zdanit korporátní sektor. Většina návrhů jde ale podle Matthewa C. Kleina z FTAlphaville úplně špatným směrem. Více pozornosti by si podle něj zasloužil návrh ekonoma Deana Bakera. Ten tvrdí, že vlády by se neměly pokoušet o zdanění vykazovaných zisků, ale měly by namísto toho „kapitalizovat všechny své budoucí daňové pohledávky tím, že budou držet podíly ve společnostech bez hlasovacích práv“.

Zdanění mezd je jednoduché a to samé by mělo platit o hotovosti, která proudí směrem k investorům ve formě dividend či úroků. A složité není ani zdanění kapitálových zisků v případě, že dojde k ziskovému prodeji akcií či obligací. Jenže firmy vytvářejí i velkou hodnotu, která se v podobných transakcích nikdy nezobrazí. Společnosti totiž mohou své zisky reinvestovat do budoucího růstu, nebo nakupovat finanční aktiva či snižovat dluhy a tím zvyšovat hodnotu svého vlastního jmění. Vlády se na to vše snaží reagovat zdaněním zisků a až donedávna tento postup fungoval poměrně dobře. Ovšem ve Spojených státech podíl daní placených korporátním sektorem na HDP soustavně klesá (průměr zemí OECD se naopak zvyšuje):

Pokles výběru daní od korporací je dlouhodobě nahrazován vyššími odvody od běžných lidí a je mnoho důvodů to změnit. Firmy se daním vyhýbají například vytvářením dceřiných společností v zemích s výhodným nastavením daňového systému, kam vloží své „duševní vlastnictví“ a tato dcera následně fakturuje vysoké poplatky matce za jeho využívání. Velká část zisků tak zůstane nezdaněna.

Baker navrhuje vyřešit zdanění pomocí jednoduchého principu: Každý tok hotovosti lze vyjádřit jako hodnotu nějakého aktiva. Vládní daňové pohledávky mohou být považovány za podíl ve společnosti, jehož hodnota odpovídá celkové současné hodnotě budoucích daní. Akcionářům by přitom mělo být jedno, zda jejich společnosti budou platit každý rok daně či zda místo toho ztratí odpovídající část podílu ve své firmě, ale daně už tato společnost platit nebude.

Podobné návrhy zní radikálně a navíc není ani jasné, zda vůbec existuje vůle k razantní reformě zdanění korporací. Pokud by k tomu ale mělo dojít, elegantním řešením by bylo právě nahrazení současného systému takovým, ve kterém by vlády získaly akcie ve firmách a ty už by žádné daně neplatily. Firmy by se tak už nemohly vyhýbat placení daní a pokaždé, když by vydělaly zisky, část tohoto zisku by šla vládě. V neposlední řadě by odpadla ohromná byrokratická zátěž spojená se současným systémem – jak na straně výběrčích daní, tak na straně firem (včetně nákladů spojených s jejich snahou vyhnout se daním). 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688