Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.11.2017 17:28:21

Summary: Tržby Maersk táhl dolů Petya

AP Moller – Maersk

Největší globální přepravce zaknihoval tržby ve výši 8 mld. USD. Jedná se o solidní 14% meziroční růst, nicméně očekávání trhu byla nastavena až na 21 %. Za zklamáním stojí mimo jiné červnový vírový útok, jenž vyřadil velkou část systémů Maersk. Náklady spojené s „úklidem“ (nepočítajíc ušlé tržby) odhaduje management na cca 250 - 300 mil. USD. Ukazatel EBITDA se meziročně posunul vzhůru o 50 % na 980 mil. USD (konsensus 1,26 mld. USD), s čímž korespondovalo rozšíření marže o téměř 300 bps na úroveň 12,2 %. Čistý zisk se po započtení jednorázových položek propadl opět do záporu, konkrétně na -1,5 mld. USD (předešlý rok +0,5 mld. USD). Avšak budeme-li abstrahovat od těchto jednorázových položek, tak můžeme konstatovat meziroční nárůst čistého zisku o 700 % na 250 mil. USD. Dobré zlepšení, nicméně o 100 mil. USD za konsensem.


Kdybychom měly vytáhnout pozitivní položky, tak bychom sáhly mezi provozní metriky. Objem transportovaného nákladu sice mírně klesl (-2,5 %), avšak průměrná přepravní cena tento výpadek kompensovala (+14 %). Výsledkem je meziroční nárůst logistické divize Maersk (75 % veškerých tržeb) o 14 %. Tento fakt je důležitý zejména z toho důvodu, že v pokrizovém období nadbytečných přepravních kapacit dokáže Maersk konečně udržet ceny přepravného v růstových hodnotách. To se bohužel nedá říct o teminálech, které ani s meziročně vyšším objemem odbavených kontejnerů (+7 %) nedokázaly odolat konkurenčním tlakům na ceny. Tržby tohoto segmentu tak sklouzly o 4 % na 1 mld. USD.


Ve výhledu pro rok 2017 musel management přistoupit ke snížení odhadů pro čistý zisk. Předešlý plán, tedy překonat rok 2016, byl teď upraven na „pozitivní hodnoty“. Nicméně akvizice dopravce Hamburg Sud pokračuje dle plánů a měla by být dovršena v nynějším kvartálu.

V návaznosti na oznámení akcie odepisují 6,5 %.

Imperial Brands (DIP)


Britská tabáková společnost dosáhla za rok 2017 provozního zisku 3,76 mld. GP (meziročně +6 %), čímž téměř dosáhla na konsensus stanovený na 3,8 mld. GBP. Organický růst tržeb měl zápornou hodnotu (-2,5 %), avšak trh byl nastaven ještě více negativně (-3,3 %). Tržby tlačí dolů především klesající objemy prodejů (-4 %), avšak i tady trh počítal s ještě horším vývojem (-5 %). Navíc se ve srovnání s předešlým rokem jedná o výrazný pokrok, jelikož v roce 2016 se objemy propadly o 7,5 %. Tržbám se tedy podařilo očekávání trhu překonat. Čistý zisk na akcii za rok 2017 narostl o 7 % na 2,67 GBP. Jen těsně tak nedosáhl na trhem predikovaných 2,71 GBP.


Akcie Imperial Brands dnes posilují o 1,5 %.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688