Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.11.2017 11:24:44

Stane se Powell v čele Fedu sluhou Wall Street?


Jerome Powell není ekonom a to by podle mnoha hlasů z Wall Street měla být pozitivní věc. Měl by nastoupit na post šéfa Fedu, který je většinou vyhrazen studovaným ekonomům. Jde ovšem o bývalého investičního bankéře, který působil ve vedení Carlyle Group a vystudoval práva na Georgetown University. Nemá tedy ekonomické vzdělání, ale namísto toho disponuje instinktem člověka z Wall Street, který se dlouho pohyboval na trzích. Podle Lisy Abramowicz z Bloomberg Gadfly má tak Wall Street jasno v tom, že pro ni je dobrou volbou.

Steven Ricchiuto, který působí jako hlavní ekonom v Mizuho Securities, minulý týden v rozhovoru pro Bloomberg television prohlásil: „Domnívám se, že akademici monetární politiku úplně zpackali. Je to podle mého názoru jeden z důvodů, proč jsme nyní v takovém finančním chaosu. Musí to převzít lidé se skutečnými zkušenostmi z byznysu, z bank. Ti vědí, jak trhy fungují a neřeší problémy jako akademici.“ Scott Minerd z Guggenheim Partners zase tvrdí, že „centrální banky jsou příčinou i řešením každé finanční krize“. Na druhou stranu lze tvrdit, že právě tito akademici zachránili během poslední finanční krize americkou ekonomiku před pádem do další deprese. Jejich politika pomohla k významnému snížení nezaměstnanosti a zabránila kolapsu finančního systému. 

K jakému názoru bude tíhnout Powell, zatím není jasné. Pozorně sledoval práci svých kolegů od chvíle, kdy se v roce 2012 stal guvernérem Fedu. Bezpochyby se od nich hodně naučil a vstřebal diskusi o inflaci, která se stala jádrem fungování Fedu. Určitě je vstřícnější k velkým finančním institucím než jeho předchůdkyně Janet Yellenová. A to by se mělo projevit i na jeho postoji k regulaci. Z toho budou mít tradeři a bankéři na Wall Street pravděpodobně radost. Ti dokonce tvrdí, že utažená regulace působí jako brzda ekonomického růstu. Otázkou ovšem je, zda se s nimi Powell shodne i na tom, že dlouhé období nízkých sazeb pokřivilo trhy.

Nejde jen o to, že by sazby byly obecně nízko. Fed také udržuje malý rozdíl mezi výší krátkodobých a dlouhodobých sazeb a to mimo jiné snižuje ziskovost institucí, které si berou krátkodobé půjčky a poskytují dlouhodobější půjčky. Wall Street by tak uvítala, kdyby nový šéf Fedu prosadil celkový růst sazeb a navíc ještě prohloubení rozdílu mezi sazbami krátkodobými a dlouhodobými. Vývoj výnosů desetiletých, třicetiletých a dvouletých vládních obligací v USA zobrazuje následující graf:

Mnoho investorů očekává, že výnosová křivka, jejíž sklon je dán zmíněným rozdílem ve výši krátkodobých a dlouhodobých sazeb, se bude i nadále napřimovat. Příčinou by mělo být zejména další zvedání krátkodobých sazeb, ke kterému Fed směřuje. Pokud ale bude mít Powell tendenci tíhnout spíše k bankéřům než k akademikům, tato očekávání mohou být mylná.

Zdroj: Bloomberg Gadfly

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688