Patria (Patria Finance)
Komodity  |  06.11.2017 15:13:14

Ropa je nejdražší za dva roky. Co saúdské čistky?


Ropa se vyšplhala na nejvyšší úrovně za více než dva roky. Víkendová razie v Saúdské Arábii by do ropného regionu mohla vnést krapet nervozity. Cenám mohou nahrávat i podle obchodníků utaženější podmínky na trzích.

Barel severomořského Brentu se dnes na burze ICE obchodoval až za 62,90 USD (kontrakt na lednové dodání), nejvýše od července 2015. Americká lehká ropa WTI pokračuje na burze NYMEX v růstu třetí obchodní seanci za sebou, a vyšvihla se až na 56,28 USD za barel (prosincový kontrakt). Brent se tak nacházel zhruba 40 procent nad dosavadními letošními minimy (z tohoto června). WTI se nad ně zvedla o třetinu.

Hra o trůny

Na ropném trhu se kromě jiného může tentokrát promítat stín, respektive světlo muže známého jako MBS. Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán upevňuje svoji moc v Saúdské Arábii, která je největším světovým exportérem ropy a největším producentem v rámci Organizace zemi vývyážejících ropu (OPEC), která kontroluje přes 80 procent světových zásob ropy. O víkendu v zemi proběhla protikorupční razie, během které byli zadrženi tamní princ Valíd bin Talál, miliardář světoznámý investor s podíly v mnoha společnostech v západním světě, a další desítka princů a současní i bývalí ministři.

Zátah podle analytiků posiluje mocenské postavení MBS, který nastoupí na trůn, až současný král, 81letý Salmán někdy koncem letošního nebo počátkem příštího roku abdikuje. Podle některých názorů by nejnovější čistky mohly být dokonce předehrou k mnohem zásadnějšímu mocenskému boji, který by do oblasti mohl vnést nervozitu a držet výše ceny ropy. Televize Al-Arabíja uvedla, že nový protikorupční výbor, který razii inicioval, založil právě MBS.

Dopad na ropu?

Podle analýzy společnosti Kensho, kterou přinesla stanice CNBC, stouply po posledních nepokojích v Saúdské Arábii ceny ropy o více než 2 procenta.

Prorůstově vypadá také střednědobý výhled pro ropu, protože korunní princ pravděpodobně podpoří, a možná i rozšíří škrty v ropné produkci OPECu, soudí společnost RBC Capital Markets, respektive její komoditní analytička Helima Croftová.

Z dlouhodobého hlediska by ale vláda korunního prince mohla ropu tlačit spíše dolů, podotýká CNBC. MBS má totiž zájem na tom, aby pouštní království nebylo do budoucna tolik závislé na příjmech z ropy. Do toho spadá i tolik očekáváná primární veřejná emise saúdskoarabského státního gigantu ARAMCO, nebo zbrusu nové město, které pojede na „zelenou“ energii.

Ceny ropy stouply (o nejméně 2 procenta) už v pátek, kdy společnost Baker Hughes zveřejnila data, podle kterých klesl počet ropných vrtů ve Spojených státech minulý týden o 8 na 729, tedy nejnižší úroveň od května.

Vývoj ceny Brentu za posledních 6 měsíců (horní graf) a poslední 2 roky:

Zdroje: CNBC, Reuters, Bloomberg, ČTK, Patria.cz, www.opec.org

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688