Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.11.2017 06:03:36

Abbott Laboratories: diabetici budou mít svůj „iPhone“

Na americký trh vstupuje převratná novinka. Diabetici už se nebudou muset několikrát denně píchat do prstu, aby si změřili hladinu krevního cukru. Život jim usnadní FreeStyle Libre.

Po celá desetiletí byli diabetici vystaveni rutinní, avšak nepříliš příjemné metodě zjišťování hladiny svého krevního cukru. Přestože v poslední době měli možnost používat šikovné a skladné přístroje, žádné se dosud neobešly bez kapky krve. Tu jim pacienti museli dodat několikrát denně skrze nepříjemné píchnutí do prstu.

Nyní je tomu konec. Na americký trh vstupuje FreeStyle Libre od společnosti Abbott Laboratories, který bude k „cukrovkářům“ podstatně ohleduplnější. „Ocitli jsme se na technologické křižovatce v péči o diabetiky,“ řekl agentuře Bloomberg analytik newyorské společnosti Jefferies Raj Denhoy. Podle něj je novinka srovnatelná s nástupem iPhonu v případě chytrých telefonů.

Zaryje se pod kůži

FreeStyle Libre bude ve Spojených státech k mání necelých šest týdnů poté, co jej schválil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA – Food and Drug Administration). Glukometr sice nebude vyžadovat ke zjištění množství cukru v pacientově těle vzorek krve, zcela neinvazivní zatím není. Funguje totiž na principu tenkého drátku, jenž je pomocí aplikátoru zaveden pod kůži.

Je propojen se senzorem, který je upevněn vně na kůži, zpravidla na paži v oblasti tricepsu pod ramenem. Z něho pak přístroj, který vypadá jako malý mobilní telefon, odečítá hodnoty krevního cukru a vyhodnocuje, jak se jeho hladina vyvíjí. Dokáže tedy pacienta včas varovat, pokud je množství cukru v krvi rozkolísané nebo jeho výkyvy hrozí. Drátek pod kůží vydrží deset dní, pak se musí vyměnit. Výrobce však už pracuje na tom, aby jeho životnost prodloužil. Zatím se hovoří o dvou měsících.

Už jen samotné schválení glukometru Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv znamenalo pro konkurenty Abboott Laboratories malé Waterloo. Ten největší, DexCom, dosavadní lídr na trhu přístrojů pro monitoring hladiny krevního cukru, ztratil na burze třetinu své tržní hodnoty. Proslýchá se, že DexCom představí vlastní glukometr typu FreeStyle Libre až na konci příštího roku.

Malý krůček pro člověka

„Společnosti, které s podobnými přístroji uspějí, výrazně přispějí k tomu, že technologie budou klíčovým motorem rozvoje zdravotní péče,“ řekl agentuře Bloomberg Arda Ural, partner v poradenské společnosti Ernst & Young. „Dostanou se na samou špičku,“ dodal s tím, že sice každá může přijít s nepatrným zlepšením, která v celku způsobí veliký technologický skok.

V sázce je přitom obrovský balík peněz. Jen za loňský rok se ve Spojených státech prodaly glukometry za 14 miliard dolarů (308 miliard korun). Největší část tržeb připadá na pacienty s cukrovkou prvního typu, kterých v USA žije asi 1,25 milionu. Ti musí permanentně monitorovat hladinu svého krevního cukru a pravidelně užívají inzulín.

Kromě toho je zde ještě jeden velký a dosud nevyužitý trh: asi 20 milionů Američanů trpí cukrovkou druhého typu. Jejich schopnost produkovat inzulín se pomalu v čase snižuje, přičemž žádné pravidelné nástroje, jak se svou nemocí bojovat, nepoužívají. To může vést k daleko horším komplikacím, jako například poškození ledvin nebo srdce. Nový glukometr by jim tak mohl velice pomoci.

Velký trh, velké peníze

FreeStyle Libre si své zákazníky jistě najde. Než získal povolení od FDA, prodalo se ho po celém světě kolem 400 tisíc kusů. Jednou z těch, kteří si převratný glukometr koupili, byla také osmnáctiletá Brenna Wilsonová z Irska. Cukrovka prvního typu i ní byla diagnostikována, když jí byly tři roky. Vzpomíná, že jako malá zažívala mnoho nepříjemných chvil.

„Učitelky jsem iritovala, když jsem se ve třídě několikrát během vyučování musela píchnout do prstu a změřit cukr,“ uvedla. S FreeStyle Libre má prý život daleko jednodušší. „Senzor mám umístěný tak, že ani není vidět. Díky tomu, že už si nemusím odebírat krev, nikdo ani neví, že mám cukrovku,“ dodala Wilsonová.

Na rozdíl od jiných výrobků, glukometry obvykle čelí dvěma překážkám: souhlas regulátora k uvedení na trh a přístup zdravotních pojišťoven. FreeStyle Libre už má tu první za sebou. S pojišťovnami to bude horší. Obvykle se totiž zdráhají přispívat na přístroje, které nejsou z hlediska zdravotní péče pro pacienta nezbytné.

FreeStyle Libre se má ve Spojených státech prodávat za podobnou cenu jako v Evropě. Startovací balíček, který obsahuje glukometr a dva senzory, se dá pořídit za cenu kolem 160 dolarů. Další senzory pak vyjdou na něco přes 50 dolarů za jeden kus. Náklady na provoz glukometru přesahují pět dolarů na den, tedy něco přes sto korun. Dá se ale očekávat, že jakmile budou s podobným přístrojem přicházet další společnosti, cena bude díky sílící konkurenci klesat.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz

Příspěvek Abbott Laboratories: diabetici budou mít svůj „iPhone“ pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688