TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.11.2017 21:43:01

V ČR vypukla epidemie žloutenky. Tyto kraje jsou na tom nejhůř

Ústí nad Labem hlásí od začátku týdne 19 nových pacientů nakažených žloutenkou typu A. Počet nemocných už překročil dvě stovky. Současnou situaci ve městě označují odborníci za epidemii. Desítky nakažených žloutenkou letos byly také v Brně nebo Bratislavě.

Hned 19 nových případů nákazy žloutenkou za tento týden, tedy o sedm víc než v týdnu předchozím. Podle hygieniků je sitruace v Ústí nad Labem velmi vážná. Reagovat už musel i stát, který do města poslal 829 dávek vakcíny určených na přeočkování v rizikových oblastech.

Hygienici měli prioritně očkovat žáky prvních až pátých tříd z rizikových oblastí, to znamená z Krásného Března, Mojžíře a z Předlic. Na Ústecku se epidemie šíří už čtvrt roku a nedaří se ji zastavit. Očkováno už bylo 735 dětí, počty nemocných přesto neklesají. V rizikových částech města obyvatelé o epidemii příliš nevědí.

Takzvaná nemoc špinavých rukou se už téměř dva roky šíří také v Brně, kde evidují celkem přes 500 nemocných. Epidemie se má vyskytovat především mezi bezdomovci. "To riziko je zejména při pouliční konzumaci, kde je ta možnost umytí rukou v podstatě zcela minimální," vysvětlila Renata Ciupek z krajské hygienické stanice.

Problémy hlásí také Slovensko, v Bratislavě a okolí se od začátku roku nakazilo přes 153 lidí. Nejvyšší počet nakažených přibyl v září a říjnu. Prvotní projevy jsou zvracení a teplota. Po první fázi už dochází k samotným projevům žloutenky - změnit barvu může oční bělmo, kůže a výjimkou není ani tmavá moč.

Proti žloutence typu A existuje očkování, to ale začíná účinkovat až dva týdny po první aplikaci. Do roka je nutné přeočkování.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688