Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2017 15:55:45

Analytik Patria Finance k výsledkům Apple: Cílovou cenu titulu momentálně revidujeme, s jistotou ponecháváme doporučení „koupit“

Představovat tohoto giganta asi není úplně nutné. Další úspěšný kvartál ukázal škarohlídům, že jejich negativní výhledy točící se kolem kanibalizmu tržeb mezi modely 7, 7 Plus a X, byly mnohdy liché. Tržby narostly meziročně o 12 % na 52,6 mld. USD, přeskakujíce tržní konsensus o 2 mld. USD. Lehounce širší hrubá marže (+10 bps meziročně na 38 %) a pomalu rostoucí provozní náklady posloužily jako odrazový můstek pro čistý zisk na akcii. Ten meziročně narostl o 24 % a s hodnotou 2,07 USD nechal konsensus 1,85 USD v prachu za sebou.

Začněme tedy hezky popořádku s iPhonem. Počet prodaných kusů se zvýšil o 3 % meziročně (tržby +2 % meziročně). Očekávaný nástup nového modelu X tedy nesebral modelům 7 a 7Plus všechen vítr z plachet. Průměrná prodejní cena (ASP) se mezikvartálně zvýšila z 606 USD na 618. Proti předešlému roku zůstala nezměněna.

Prodej iPadů i v tomto kvartálu postupoval dopředu ostrým tempem. Tržby rostly meziročně o 14 %, přičemž se zdá, že se nepotvrdily obavy předešlého kvartálu a silnějším prodejům nebyla obětována cena iPadů. Počet prodaných kusů stoupl o 11 % yoy. Velice příjemným překvapením byl segment Mac (stolní PC a notebooky), jenž meziročně přihodil k tržbám 25 %. Tento růst byl podpořen znatelným zvýšením průměrné prodejní ceny z 1 170 USD (F3Q17) na současných 1 330 USD.

Služby, pod které spadají produkty jako App Store, iTunes, Apple Music a další, jsou dlouhodobě nejrychleji rostoucím segmentem Apple. Nejinak je tomu i teď, kdy zvedly tržby o 34 % yoy na 8,5 mld. USD. Podíl na celkových tržbách si tím pádem sáhl na 30 %, zatímco před rokem to bylo jen 22 %. Význam tohoto segmentu je, že disponuje relativně vysokou hrubou marží (cca 60 %), čímž podporuje profitabilitu celé společnosti (viz první paragraf).

Po stabilizaci Číny v předešlém kvartálu nyní dokonce pozorujeme růst tohoto regionu. Meziroční růst tržeb o 12 % doplňuje mezikvartální růst o cca 22 %. Ve srovnání s předešlým rokem si vedla skvěle také Evropa (+20 % yoy), avšak i Amerika (+14 % meziročně), která musí bojovat s nejobjemnější srovnávací základnou.

Aby to management akcionářům ještě trochu osladil, přibalil k výsledkům uspokojivý výhled na další kvartál (F1Q18). Ten počítá s tržbami v rozmezí 84 – 87 mld. USD (konsensus 86,1 mld. USD) a hrubou marží mezi 38 až 38,5 % (konsensus 38,4 %).

Za nás můžeme říci, že jsme výsledky velice spokojení. Silný prodej iPhonů byl podepřen překvapivě dobrým výkonem v ostatních segmentech. Služby se svou širokou marží nyní tvoří již 30 % celkových tržeb a region Číny se vrátil na správnou cestu. Cílovou cenu akciového titulu momentálně revidujeme, avšak s jistotou mu ponecháváme doporučení „koupit“.

Akcie po otevření trhu posilovaly o 2,5 % a aktuálně rostou o 2,9 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688