Seznam: čerpací stanice, které letos šidily a dostaly pokuty

TNBiz, 2.11.2017
Seznam pokutovaných pump

Kvalita pohonných hmot se oproti loňskému roku mírně zlepšila, přesto kontroloři z České obchodní inspekce (ČOI) našli vážné nedostatky u téměř dvacítky čerpacích stanic. Udělené pokuty dosahují částky více než 1,3 milionu korun.

Nejvyšší pokuta, kterou inspektoři letos udělili, byla 150 tisíc korun a dostaly ji celkem dvě společnosti. ZARIS v Holicích prodávala methylestery mastných kyselin (FAME, česky MEŘO – obchodní název BIODIESEL) nesplňující zákonem dané limity. Hodnota bodu vzplanutí byla 78 °C, nejnižší povolená je přitom 94,5 °C.

Stejnou pokutu dostala i společnost Oil TEAM, která v Poličce prodávala motorovou naftu s bodem vzplanutí 44,5 °C. Požadavky normy jsou v tomto případě 53 °C.

Právě nízký bod vzplanutí u motorové nafty byl nejčastějším prohřeškem, který laboratorní expertízy u odebraných vzorků paliva odhalily. V jednom případě byla hodnota dokonce o 28 °C nižší, než udává norma!

Přesto jsou statistiky alespoň za první půlrok tohoto roku příznivější, než v roce loňském. Inspektoři odhalili 18 nevyhovujících vzorků, což je dokonce historicky nejlepší výsledek za prvních šest měsíců každého roku od doby, kdy ČOI pravidelně monitoruje jakost pohonných hmot na území celé České republiky, tj. za posledních 15 let. S některými majiteli čerpacích stanic ale stále běží správní řízení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky