Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.11.2017 14:56:40

Měsíční předpovědi – listopad 2017 (Analýzy makroindikátorů)

Inflace na vrcholu, zatímco růst HDP si ve Q3 vzal volno

HDP ve třetím čtvrtletí výrazně zpomalil a vykáže podle nás růstu pouze ve výši 0,3 % q/q. Nicméně měsíční údaje z reálné ekonomiky ukážou na solidní zvýšení aktivity v září, což bude patrné zejména na číslech o průmyslové výrobě a zahraničním obchodě. Podíl nezaměstnaných čeká další snižování, zatímco inflace v říjnu pravděpodobně dosáhla svého vrcholu. Ceny rostou zejména kvůli své jádrové složce. Ke zvýšení cenové hladiny ale znovu přispěly i ceny potravin.                      

Ve druhém čtvrtletí domácí HDP vykázal nebývale silný růst. Ve třetím čtvrtletí podle nás ekonomický růst výrazně zpomalil. Automobilový průmysl se na pár týdnů zastavil kvůli celozávodním dovoleným. Jak jsme popsali v posledním vydání našich Ekonomických výhledů (http://bit.ly/ceo4Q17) tento efekt není plně vyhlazen sezónními faktory a oslabí tak údaje o ekonomickém růstu ve třetím čtvrtletí. Nicméně z takového čísla nemůžeme dělat velké závěry. Očekáváme, že HDP za Q3 vykáže růst ve výši 0,3 % q/q (+4,8 % y/y) po rekordních  2,5 % q/q (+4,7 % y/y) v předcházejícím kvartále.

Průmyslová produkce zaznamenala jisté oživení již v srpnu, i když část automobilového průmyslu ještě čerpala celozávodní dovolené. I bilance zahraničního se dostala z červených čísel. Příznivé trendy budou pokračovat i září. Čísla z Německa i z celé eurozóny slibují další růst zahraniční poptávky. Posiluje ale i domácí poptávka. Veřejné investice se probudily a podmínky pro soukromé investice zůstávají i nadále velmi příznivé. I přes meziročně nižší počet pracovních dní tak růst průmyslové produkce podle našeho odhadu dosáhne 4,1 % y/y. Bilance zahraničního obchodu by pak měla vykázat slušný přebytek ve výši 22 mld. CZK. Nicméně zde vidíme riziko nižšího čísla vzhledem k tomu, že dovozy mohou být vyšší kvůli silné investiční aktivitě. 

Pokles nezaměstnanosti pokračoval i v letních měsících ekonomickému zpomalení navzdory a podíl nezaměstnaných měřený ministerstvem práce pokračuje v poklesu i na podzim. Snížení, které je zapříčiněné zrychlováním ekonomické aktivity, bylo v říjnu navíc podpořeno příznivými sezónními efekty. Očekáváme tedy další pokles podílu nezaměstnaných na 3,7 % ze zářijových 3,8 %. Nicméně to bude těsný výsledek a tento ukazatel by mohl klesnout dokonce o dvě desetiny procentního bodu.

Vzhledem k tomu, že ekonomika v září začala znovu zrychlovat, očekáváme i akceleraci mzdového růstu. Zvyšování mezd bude i dále podporováno napjatou situací na trhu práce, která spolu se stále se lepšícím ekonomickým výhledem vytváří domácnostem nesmírně příznivé podmínky. To by se mělo odrazit i v maloobchodních tržbách (bez aut), které podle nás přidají 5,5 % y/y.    

Inflace v říjnu dosáhla na svůj vrchol

Meziroční inflace v říjnu podle našeho odhadu zrychlila na 2,8 % a přiblížila se horní hranici tolerančního pásma ČNB. Nicméně se domníváme, že meziroční cenový růst již dosáhl svého vrcholu a vysoká statistická základna z loňského roku ho od listopadu začne snižovat. V průběhu příštího roku se bude postupně přibližovat dvouprocentnímu cíli centrální banky. Cenová hladina v říjnu podle nás v průměru vzrostla o 0,5 % m/m i díky sezónnímu zdražování bot a oblečení. Hlavním tahounem však zůstává mzdový růst. Další nárůst cen jsme zaznamenali také v kategorii potravin. Živočišné produkty jako máslo, sýry nebo vajíčka jsou stále dražší. Ceny se zvyšovaly také na čerpacích stanicích, když ceny pohonných hmot stouply v říjnu o 0,8 % m/m.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

04.11.2022Růst spotřebitelských cen mírně zvolní (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.10.2022Oživení průmyslové produkce i maloobchodních tržeb (Měsíční předpovědi) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688