OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.11.2017 13:21:06

Insurance Europe a BIPAR pro posun účinnosti IDD!

Generální ředitelka IE Michaela Koller se k tomu vyjádřila následovně: „Evropští pojistitelé vítají výzvu Výboru pro hospodářství a měnu Evropského parlamentu posunout aplikaci IDD. Pojistitelé potřebují k implementaci IDD dostatečný čas, protože ji mohou provést s právní jistotou jen tehdy, až budou známa finální pravidla.“

„Procesy distribuce pojištění budou značně ovlivněny novými požadavky IDD na provozování tohoto podnikání. Aby z nich mohli těžit spotřebitelé, potřebují pojistitelé přiměřenou dobu na řádnou implementaci těchto požadavků. Proto se IE obrací s výzvou na všechny příslušné instituce EU, aby uznaly důležitost posunutí termínu aplikace IDD a podnikly patřičné kroky,“ doplnila Michaela Koller.

Důvody pro posunutí termínu nabytí účinnosti IDD spočívají jednoznačně ve zpoždění legislativního procesu. Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/1469, kterým se stanoví standardizovaný formát pro informační dokument o pojistném produktu (Text s významem pro EHP), bylo totiž zveřejněno v Úředním věstníku EU 12. srpna 2017.

Mnohem větším problémem je však zpoždění legislativního procesu u aktů v přenesené pravomoci. V IDD (čl. 25 odst. 2) je Komise zmocněna přijímat akty v přenesené pravomoci za účelem upřesnění zásad týkajících se požadavků na dohled nad produktem a na jeho řízení, přičemž musí přiměřeně zohlednit vykonávané činnosti a povahu prodávaných pojistných produktů a distributora. Obdobné zmocnění se týká pojistných produktů s investiční složkou.

Konkrétně jde o akty v přenesené pravomoci k čl. 28 IDD (střety zájmů), čl. 29 (informování zákazníků) a čl. 30 (posouzení vhodnosti a přiměřenosti a podávání zpráv zákazníkům).

Na základě těchto zmocnění přijala Komise 21. září 2017 dvě odpovídající nařízení a postoupila je Evropskému parlamentu a Radě k posouzení. V souladu se Smlouvou o fungování EU se v čl. 39 IDD stanovuje, že tyto akty v přenesené pravomoci vstoupí v platnost, pouze pokud proti nim Evropský parlament a Rada nevysloví námitky ve lhůtě tří měsíců ode dne, kdy jim byl tento akt oznámen, nebo pokud obě tyto instituce EU před uplynutím lhůty informují Komisi o tom, že námitky nevysloví. Z jejich podnětu se uvedená lhůta může prodloužit o tři měsíce.

Z toho je naprosto jasné, že nebude dostatek času na odpovědnou implementaci celého souboru pravidel k IDD, tj. k implementaci samotné směrnice a také všech aktů v přenesené pravomoci, nemluvě o výstupech EIOPA.

Proto také BIPAR (Evropská federace pojišťovacích zprostředkovatelů) navrhuje posunout termín nabytí účinnosti IDD o jeden rok, neboť bere v úvahu celkové bezprecedentní množství právních předpisů a pravidel, s nimiž se budou muset pojišťovací zprostředkovatelé v roce 2018 vyrovnat.

Na závěr lze uvést, že do 28. října 2017 nebyl v Úředním věstníku EU zveřejněn žádný z výše uvedených aktů v přenesené pravomoci, takže právní jistota je opravdu nanejvýš ohrožena.

 

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Pá 12:00  Stále více penzistů chodí do práce (Německo) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pá   6:00  Německá nehodová bilance 2023: O 42 obětí na životech více OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688