Nové povinnosti ode dneška platí pro pejskaře

TNBiz, 1.11.2017

Přísnější pravidla pro chovatele psů zavádí novela veterinárního zákona, který začal platit na začátku listopadu. Má za cíl usnadnit kontroly útulků pro zvířata a především omezit existenci tzv. množíren.

"Chovatelé, kteří chovají pět a více fen starších 12 měsíců, budou (až na výjimky jasně stanovené zákonem) počínaje dneškem povinně hlásit tuto skutečnost příslušné krajské veterinární správě. Tato povinnost by měla pomoci v boji proti nelegálnímu množení psů v nevyhovujících podmínkách," uvedl Zbyněk Semerád ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS).

Zákon nově přináší také registrační povinnost pro útulky pro zvířata. Tuto povinnost v současné době provozovatelé útulků nemají a veterinární dozor často o existenci těchto zařízení neví, což do značné míry komplikuje možnosti pro kontroly těchto zařízení.

"Při vlastních šetřeních SVS a kontrolách prováděných na základě podnětů od občanů přitom v některých případech bývají zjišťovány vážné nedostatky, v některých případech se jedná dokonce o týrání zvířat," popsal mluvčí veterinářů Petr Vorlíček.

Novela zákona ale přináší výraznou změnu pro všechny majitele psů. Od 1. ledna 2020 totiž budou muset být všichni psi povinně označeni čipem. "Tato právní úprava by měla být prvním krokem v rámci komplexního řešení problematiky označování a centrální evidence psů v ČR," dodal Semerád.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky