TNBiz (TN.cz)
01.11.2017 09:06:05

Nebe hrálo všemi barvami. Co krásný západ slunce způsobilo?

Krásně barevný a neobvyklý západ slunce uchvátil severní Itálii. Obloha se zbarvila od fialové přes červenou až do žluté. Meteoroložka Dagmar Honsová vysvětlila, co zvláštní oblaka způsobilo.

Obloha nad severní Itálií připomínala v neděli a pondělí večer spíše známý obraz Výkřik od Edwarda Munche. Nebe hrálo všemi barvami a mraky vypadaly spíše jako tahy štětcem. Převažovala však oranžová až červená, což scenérii činilo ještě neuvěřitelnější.

Co zvláštní západ slunce způsobilo? "Na obrázku je nádherně zbarvená oblačnost, kdy bylo slunce nízko nad obzorem a ve vzduchu hodně prachových částic, takže se sluneční světlo rozložilo na červenou barvu," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

 

Na překrásný jev upozornila facebooková stránka Severe Weather Europe, která také zveřejnila mnoho fotografií i videí. Je jasné, že nejde o žádné uměle upravené snímky - alespoň ve většině případů.


Podle odborníků se na obloze navíc objevily "čočkovité mraky", jinak známé jako lenticularis. Ty vznikají díky nerovnostem zemského povrchu. Proudící vzduch je pak na některých místech (kopce) vytlačován vzhůru, kde se ochlazuje.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty