Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  31.10.2017 18:38:48

Výrobci energií v ČR platili kvůli vichřici za odběr proudu

Výrobci energií v Česku platili o víkendu kupujícím za odběr elektřiny, kterou vyrobili. Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) trval tento stav na denním trhu s elektřinou 18 hodin od sobotního večera do nedělního odpoledne. Důvodem byla především vysoká výroba z německých i tuzemských větrných elektráren, způsobená vichřicí Herwart.

„Záporné ceny elektřiny jsou způsobeny kombinací vysoké nabídky a nízké poptávky po elektřině. Není to nic zásadně nového a energetický trh se se zápornými cenami už naučil žít, i když jde o nestandardní situaci, vyskytující se řádově v desítkách hodin ročně,“ řekl dnes ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Podle údajů Energostatu dodávaly v noci ze soboty na neděli tuzemské větrné elektrárny do sítě až 237 megawattů výkonu. To bylo nejvíce minimálně od začátku roku 2016. Předseda dozorčí rady Solární asociace Jan Fousek ČTK řekl, že cena elektřiny má tendenci klesat k nule především v nočních hodinách o víkendech a svátcích.

„Tento víkend extrémní přebytek výroby z větrných elektráren v Německu způsobil pokles ceny na denním trhu až na minus 50 eur za megawatthodinu. Výpadky na straně distributorů navíc způsobily odpojení velkého množství odběratelů, a tím další snížení poptávky po elektrické energii. To vedlo k poklesu cen elektřiny na denním trhu až na minus 85 eur za megawatthodinu,“ dodal.

Provozovatel přenosové soustavy ČEPS už v pondělí sdělil, že kvůli náporům elektřiny z Německa byly během víkendu opět použity transformátory v Hradci u Kadaně. Využita byla přibližně polovina jejich regulačních schopností. „Přenosová soustava ČR registrovala přebytek výkonu. Maximálních hodnot, přibližně 850 megawattů, bylo dosaženo v neděli krátce po poledni,“ doplnila mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

Podle analytika portálu Ušetřeno.cz Tomáše Suchého se víkendový jev v cenách pro koncové zákazníky neprojeví. „Jedná se o krátkodobou extrémní situaci, která na ceny pro běžné konečné odběratele nebude mít téměř žádný vliv. Konečnou cenu elektřiny pro domácnosti tvoří dodavatelé podle dlouhodobého vývoje cen elektřiny na burze a podle rozhodnutí Energetického regulačního úřadu,“ řekl ČTK.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze (PXE) pro rok 2018 činínyní 37,5 eur za megawatthodinu, což je meziročně o třetinu více. Víkend cenu prakticky nezměnil. „PXE se podobně jako další komoditní burzy specializuje na termínované produkty, jako je například dodávka na příští rok, čtvrtletí a měsíc. Spotový, přesněji denní či vnitrodenní trh organizuje v ČR OTE. OTE je legislativní nutností pro fungování trhu, komoditní burzy pak důležitým doplňkem,“ upřesnil Gavor.

Nedělní vichřice zasáhla celé Česko a vyžádala si čtyři lidské životy. Například na Sněžce rychlost větru dosahovala rychlosti až 180 kilometrů v hodině, tedy síly orkánu. V Krkonoších vichřice poničila tisíce metrů krychlových dřeva. Energetické společnosti ČEZ způsobil silný vítr škody v řádu desítek milionů korun.

-čtk-

Příspěvek Výrobci energií v ČR platili kvůli vichřici za odběr proudu pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

01.11. 12:32  škoda (Brouk Pytlík znalec všeho)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688