Konec šizení potravin? Jourová chce za horší kvalitu firmy trestat

TNBiz, 30.10.2017

Eurokomisařka Věra Jourová chce zasáhnout proti firmám, které vyrábějí méně kvalitní potraviny a další zboží - a to v různých zemích pod stejným názvem. Dvojí kvalita zboží je podle ní neférová obchodní praktika a šizení zákazníků. Takovým podnikům by mohly hrozit vysoké sankce.

Postihovat firmy, které v Česku prodávají horší potraviny než třeba v Německu a přitom mají stejný obal i název. Taková je vize eurokomisařky Věry Jourové. Komise bude zařizovat další testování, aby bylo jasné, kterou firmu trestat a kterou nikoliv.

"Já jsem uvolnila milion eur na to, aby se udělalo testování produktů. Bude trvat několik měsíců, abychom se skutečně dostali jednoznačně k výsledkům - tenhle produkt je šizený a producent to musí změnit," řekla eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

"Těch testů už bylo provedeno poměrně dost, ale budiž, ať jsou provedené ještě některé další, třeba to díky mediálnímu zveřejnění pomůže k tomu, že výrobci díky negativní reklamě změní své chování," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

 

Hříšníci budou známí za několik měsíců.  Evropská unie žádnou vlastní inspekcí nedisponuje. Který úřad si ale na ně posvítí? "Kéž bych takový úřad měla k dispozici," posteskla si Věra Jourová.

Zboží by měly kontrolovat úřady jednotlivých unijních států. V Česku by to byla Státní zemědělská a potravinářská inspekce. "Pro mě je důležité, abychom měli partnera v zahraničí, který má kompetence například v oblasti potravin a dokáže efektivně fungovat a dovést případné správní řízení do úspěšného konce," tvrdí Jurečka.

"Firmy mají možnost vysvětlit, dát nějaké důkazy, proč je tam odlišné složení produktu a pokud to nebude dostatečné, tak je možné proti takové firmě zakročit s určitou sankcí," doplnila Jourová. Čeští inspektoři by mohli trestat pokutami až do výše 50 milionů korun. Podle ministra Jurečky by se výše mohla odvíjet od ročního obratu firmy



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky