Research (Česká spořitelna)
Investice  |  27.10.2017 09:52:37

Není QE jako QE

ECB včera ústy prezidenta Draghiho oznámila, že její režim kvantitativního uvolňování bude pokračovat v roce 2018, a to přinejmenším do září 2018 ; měsíční nákupy budou nicméně od ledna 2018 poloviční oproti těm probíhajícím nyní (které činí měsíčně 60 miliard EUR).

Na tomto místě pro úplnost dodáme obecnější komentář ohledně smyslu kvantitativního uvolňování (QE) ECB. Především: přehled všech programů, v jejichž rámci ECB nakupovala nebo nakupuje cenné papíry, je uveden zde.

Je jich tam celkem sedm a zaváděny byly postupně. O QE se obvykle mluví až teprve s nástupem toho předposledního: programu Public Sector Purchase Programme (PSPP) ohlášeného v lednu 2015 a spuštěného o 2 měsíce později. V červnu 2016 pak byl spuštěn ještě Corporate Sector Purchase Programme (CSPP).

Jak už jsem ale naznačil, PSPP nebyl zdaleka první nákupní program ECB: souběžně s jeho startem pokračovaly a pokračují menší programy ABSPP a CBPP3 (význam zkratek není v tuto chvíli podstatný) a na uvedené stránce ECB najdeme i tři „terminated programmes“. Dopad různých nákupních programů na bilanci ECB (ve srovnání s bilancemi Fedu a Bank of Japan) ukazuje následující graf.

 

Který nákup cenných papírů by se tedy měl označovat jako QE, a který ne? O tom se dá vést (a vede se) debata – jde o termín, který se do učebnic teprve postupně dostává, takže ještě nebyl čas dosáhnout nějaké všeobecně přijaté definice.

Obecně vzato: v rámci QE chce centrální banka zesílit proinflační tlaky tím, že nakupuje dluhopisy, čímž se snižují dlouhodobé úrokové sazby, načež roste poptávka firem a domácností po úvěrech a jejich chuť investovat a utrácet – a výsledkem by měla být vyšší inflace. Centrální banky ke QE přistoupily poté, co už nemohly použít tradiční nástroj, tj. snižování krátkodobých úrokových sazeb, protože tyto sazby už byly na nule, nebo dokonce pod ní.

Jako QE tedy můžeme označit každý nákup cenných papírů centrální bankou, který má onen měnověpolitický účel zvýšit inflaci.

QE se tudíž od jiných nákupů cenných papírů centrální bankou pozná podle jeho účelu. A tím pádem jde o to, kdo účel daného nákupu cenných papírů popisuje (interpretuje). Pokud jej popisuje samotná daná centrální banka, může mít motivaci – přiznejme si, že třeba i politickou – dát různým svým nákupním programům nálepku buď „měnověpolitickou“ (tj. že jde o zvýšení inflace), nebo jinou; rozhodnout se může podle toho, jak se to hodí, aby daný program v daném okamžiku nevzbudil zbytečnou kritiku veřejnosti.

Konkrétně ECB označuje víceméně jako měnověpolitické všechny své nákupní programy: mluví buď přímo o boji proti nízké inflaci, nebo přinejmenším o „podpoře přenosu měnové politiky“. Činí tak přesto, že se to nelíbí zejména v Německu, které má trvalou hrůzu z inflace.

Mnozí komentátoři mimo ECB ovšem tvrdí, že smyslem prvních (pěti) nákupních programů ECB ve skutečnosti nebylo zesílit měnověpolitickou expanzi, nýbrž udržet při životě vlády periferních zemí eurozóny (kterým hrozilo vyschnutí poptávky po jejich dluhopisech) a evropské banky (kterým hrozily velké ztráty z jimi držených dluhopisů) . ECB tuto motivaci prý nechtěla přiznat, protože ještě o něco větší hrůzu než z inflace mají Němci z pomoci rozhazovačným vládám na jihu Evropy a bezohledným bankéřům. Jiná než čistě měnověpolitická motivace se dá vyčíst i ze skutečnosti, že (podle dostupných informací) byly nákupy až do června 2014 sterilizovány, tj. ECB se jinými svými nástroji postarala o to, že peníze nově vytvořené skrze daný nákup neměly dopad na reálnou ekonomiku.

 
Michal Skořepa

Tendence mluvit v případě ECB o QE až teprve od roku 2015 (od spuštění PSPP) je tedy dána snad právě podezřením, že šlo o první nákupní program, který ECB začala provádět skutečně především ve snaze zvýšit inflaci.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688