Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.10.2017 11:47:55

Taylor v čele Fedu? Pro ekonomiku a trhy špatná volba


Hodně se spekuluje o tom, že známý ekonom John Taylor ze Stanford University je jedním z Trumpových kandidátů na nového šéfa Fedu, který nahradí Janet Yellenovou. Trump včera v noci oznámil, že jeho finální rozhodnutí je velmi blízko. Taylor je úspěšným akademikem, který pomohl vývoji nové keynesiánské makroekonomie. Ta nyní tvoří základ myšlenkového rámce centrálních bank, který pracuje i s předpokladem, že centrální banky jsou schopny podpořit agregátní poptávku tím, že sníží sazby. Podle ekonoma Noaha Smithe ale přesto není Taylor dobrou volbou a vhodné dokonce není ani používání jeho známého pravidla. 

Podle běžně používané teorie musí Fed vážit, nakolik se má snižováním sazeb snažit o zvýšení zaměstnanosti, protože se může stát, že nakonec dojde k přílišnému zvýšení inflace. Taylor navrhuje, aby se Fed v této snaze o vyvážení cíle nízké nezaměstnanosti a nízké inflace držel specifického pravidla, které nese právě jeho jméno. Toto pravidlo říká, že sazby by se měly přímo držet vývoje produktu a inflace (či inflace očekávané). Fed se takového pravidla nikdy explicitně nedržel, ale když ekonomové zkoumali historický vývoj sazeb, zjistili, že ty se skutečně pohybují tak, jako kdyby pravidlo bylo zhruba dodržováno. Jediný rozdíl byl v tom, že Fed dával ve své strategii trochu vyšší váhu vývoji zaměstnanosti a nižší váhu vývoji inflace

Fed byl se svým přístupem poměrně úspěšný v osmdesátých i devadesátých letech. Paul Volcker dokázal na počátku osmdesátých let zkrotit inflaci, snižování sazeb zase zabránilo hluboké recesi v roce 1990 a poté v roce 2001. Jen během Velké recese snižování sazeb nestačilo – klesly až k nule a poté již nemohly jít níž. Taylor ale v roce 2011 tvrdil, že podle jeho pravidla by sazby měly dokonce růst namísto toho, aby se Fed snažil o další uvolnění své monetární politiky s pomocí kvantitativního uvolňování. Podle původního Taylorova pravidla měly totiž sazby v roce 2011 být na 1 % a v roce 2012 dokonce na 4 %. 

Fed se podle Taylorovy rady neřídil a pokračoval v QE. Vysoká inflace, před kterou Taylor varoval, se ale i přesto nedostavila. A to samé platí o vysoké volatilitě na trzích, kterou ekonom také zmiňoval. Namísto toho začala pomalu růst zaměstnanost. Nikdo sice tehdy přesně nevěděl, jak se politika Fedu promítne do reálné ekonomiky, je ale zřejmé, že Fed se držel správné strategie a Taylorova varování se nenaplnila. Pokud bychom ale čekali, že ekonom ve světle faktů své pravidlo přehodnotil, mýlili bychom se. Dál pokračoval v jeho obhajobě a v kritice Fedu

Taylorova neochota přehodnotit své postoje a jeho obecně jestřábí postoj k monetární politice jsou pravděpodobně tím, co z něj dělá jednoho z předních Trumpových kandidátů na nového šéfa Fedu. Jestřábí postoje jsou totiž spojovány s takzvanou politikou „tvrdých peněz“, kterou lidé jako Trump spojují s celkovým pocitem síly a moci. Extrémní konzervativci mají navíc utkvělý názor, že inflace je nástrojem vlády určeným k tomu, jak brát peníze lidem, kteří hodně spoří. Momentálně není zřejmé, zda by Taylor v čele Fedu naplnil jestřábí očekávání. Je chytrý a není to slepý ideolog. Jisté ovšem je, že pokud by se Fed jeho pravidla držel, ekonomika by na tom nyní byla hůře, než je. A kdyby chtěl své pravidlo i přesto prosazovat, pro ekonomiku by to představovalo nebezpečí. 

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688