TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.10.2017 06:47:32

Zeman by Babiše nevydal. Měla by to Sněmovna udělat?

Prezident Miloš Zeman v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz zopakoval, že je přesvědčený, že je kauza Čapí hnízdo policejní provokací. Kdyby byl v kůži poslanců, kteří mají o vydání Andreje Babiše hlasovat, tak by byl proti jeho vydání. Policie bude muset o vydání Babiše a Faltýnka žádat znovu.

Poslanci vyhověli žádosti policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo 6. září. Policie stihla oba dva obvinit. Tím, že byli znovu zvoleni do Sněmovny, ale získali opět poslaneckou imunitu a o jejich vydání bude muset rozhodnout nové osazenstvo Poslanecké sněmovny

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na webu Blesk.cz ale uvedl, že kdyby byl poslancem hnutí ANO, tak by hlasoval proti vydání Andreje Babiše. Zopakoval, že pokud to Babiš sám neodmítne, pověří jej sestavením vlády. První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zdůraznil, že Babiš je jediným kandidátem hnutí na premiéra.

Pokud bude chtít policie ve stíhání Babiše a Faltýnka pokračovat, bude muset znovu žádat o vydání obou poslanců. Situace je už ale úplně jiná, než byla na začátku září. Hnutí ANO bude mít ve Sněmovně výraznou převahu.

Ve dolní komoře Parlamentu bude mít ANO 78 poslanců. K vydání poslance je potřeba nadpoloviční většina přítomných. Při minulém hlasování odešli poslanci hnutí ze sálu. Zůstali v něm jen dva, Babiš a Faltýnek. Oba hlasovali pro své vydání a v případě toho druhého se zdrželi hlasování. V rozpravě poslanci za hnutí svého předsedu a 1. místopředsedu několik hodin bránili.

Policie Babiše a Faltýnka viní z toho, že v kauze farmy Čapí hnízdo spáchali podvod. Společně s dalšími lidmi měli převést farmu Čapí hnízdo z holdingu Agrofert na Babišovu rodinu a to proto, aby mohla získat dotaci pro malé a střední podnikatele, dohromady 50 milionů korun. Na tu by jako součást Agrofertu neměla nárok. Firma se pak vrátila zpátky pod Agrofert.

Babiš se ve Sněmovně bránil, že nešlo o žádný fiktivní převod. Jeho rodina chtěla podnikat v kongresové turistice, farma se ale dostala do finančních potíží a proto ji Babiš vzal zpět pod Agrofert.

Sněmovna by měla hlasovat také o vydání Bohuslava Svobody z ODS. Tomu kvůli kauze Opencard uložit soud podmínku, Svoboda se odvolal, než ale případ stihl projednat odvolací soud, získal znovu imunitu. Další poslanec, který čelí trestnímu stíhání, liberecký hejtman Martin Půta, avizoval, že se poslaneckého mandátu vzdá, aby se mohl soustředit na práci hejtmana.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688