TNBiz (TN.cz)
Volby  |  22.10.2017 19:10:16

Prezident Miloš Zeman se poprvé vyjádřil k výsledkům voleb.

Prezident Miloš Zeman se poprvé vyjádřil k výsledkům voleb. V pořadu „S prezidentem v Lánech“ portálu Blesk.cz řekl například to, že jednání o koalicích musí vést vítěz voleb, tedy hnutí ANO.

Miloš Zeman v Lánech hodnotil pro portál Blesk.cz výsledky voleb a řekl, koho pověří sestavením vlády. Jak viděl výsledky voleb? "Nechci debatovat o tom, co bylo a nebylo překvapení. Vždycky jsem říkal občanům, že vyhraje ten nejlepší. Rozhodujícím faktorem pro úspěch a neúspěch strany nebo hnutí je osobnost jejího předsedy. Tady vyčnívají tři osobnosti – samozřejmě Andrej Babiš, s velkým odstupem Tomio Okamura a spolu s ním Ivan Bartoš za Piráty. Měli bychom si jich vážit, dovedli svoje strany k úspěchu,“ pochválil Zeman šéfy tří stran a opoměl Petra Fialu z ODS na druhém místě.

Prezident se vyjádřil i ke stranám, které se do Sněmovny dostaly, ale s nepříliš lichotivým výsledkem. "Když se podíváme na opačný pól, proč propadla nejstarší česká strana (ČSSD - pozn. redakce)? Dojdeme k závěru, že to bylo neosobností jejího předsedy Bohuslava Sobotky. Něco podobného je TOP 09 - málem se nedostala do Sněmovny. Kdyby nebylo Dominika Feriho, tak by tam asi nebyla. Kalousek je podle mě antilídr, který voliče odrazuje," kritizoval Zeman premiéra Sobotku a šéfa TOP 09.

Jak bude teď vypadat povolební vyjednávání o složení koalice? I o tom má prezident Zeman jasno. "Jednání o koalicích musí vést vítěz volebhnutí ANO. Prezident má jen poradní hlas. Musí respektovat, jakého kolačního partnera si hnutí vybere. Budu se snažit pomoci procesu, aby zde vznikla silná a dynamická vláda," plánuje Miloš Zeman.

Speciálně se Zeman také vyjádřil o vítězném hnutí ANO a jeho kritice v zahraničních médiích. "Nevím, kdo v zahraničí mluví o tom, že ANO je populistické hnutí. Nějaký ušlápnutý český novinář si postěžuje zahraničnímu kolegovi a ten to pak publikuje. Andrej Babiš není populista, je to pragmatik a ve většině názorů s ním souhlasím. Jeho kniha je zajímavá, ale jejich program je hrozně nudný. Takže bych radši sázel na tu knihu," má jasno Zeman.

Kdo by měl z vedení ČSSD vyvodit osobní zodpovědnost? "Myslím si, že to rozhodne sjezd, který bude na jaře příštího roku. Před dvěma lety se začalo mluvit o "Lánském puči". Den po schůzce v Lánech, kde bylo asi pět lidí, se konalo zasedání předsednictva sociální demokracie, kde bylo 33 lidí a toto předsednictvo v poměru 20:13 vyzvalo Sobotku k rezignaci. V Lánech nebylo 33 lidí, takže mýtus o Lánském puči je nesmyslný. Kdyby mě vyzvaly k odchodu, tak prásku dveřmi a odejdu. Sobotka se držel funkce, zachránili ho mladí sociální demokraté a strana padala dál. Kdyby měl jistou míru cti v těle a vyhověl rezignaci, tak se mohl objevit někdo nový, někdo se životními zkušenostmi," řekl Zeman k propadu ČSSD a později dodal: "Sobotka by měl po tomto výsledku jen mlčet."

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

23.10. 18:55  SPO Zemanovci 0 3% (jarda)
23.10. 13:14  SPO Zemanovci 0 3% (Zahradník)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688