TNBiz (TN.cz)
Volby  |  22.10.2017 11:40:28

Výsledky voleb a preferenční hlasy. Koho voliči dostali do sněmovny?

Hvězdou letošních voleb je teprve jednadvacetiletý Dominik Feri, který se z posledního místa na pražské kandidátce TOP 09 dostal do Sněmovny. Důvěru dali voliči také Markovi Bendovi z ODS, který ve Sněmovně zasedá od roku 1990, nebo bývalému brněnskému primátorovi Onderkovi z ČSSD. Podrobné výsledky najdete na volby.kurzy.cz.

Jedna z nejvýraznějších tváří na kandidátce TOP 09, teplický radní Dominik Feri, zlomil další rekord. V roce 2014 se coby čerstvě osmnáctiletý stal nejmladším radním, teď je vůbec nejmladším poslancem, který byl kdy zvolen do českého Parlamentu. V den voleb mu bylo 21 let, 3 měsíce a 10 dní. Feriho nezastavilo ani to, že kandidoval z posledního místa. Od voličů dostal 15 003 preferenčních hlasů. Více v Praze získali jen Václav Klaus mladší (22 635), Karel Schwarzenberg (19 370) a Martin Stropnický (18 449).

Feri se dostal do Sněmovny třeba na úkor 1. místopředsedy TOP 09 Martina Plíška nebo dokumentaristky Olgy Sommerové. Z pražské kandidátky TOP 09 pochází i další rekordman, Karel Schwarzenberg je v 79 letech nejstarším zvoleným poslancem.

Z posledního místa na kandidátce se do Sněmovny dostal také hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který dostal přes 16 % přednostních hlasů.

Kroužkování zamíchalo i pražskou kandidátkou ODS. Václav Klaus mladší přeskočil ze třetího místa jedničku kandidátky Janu Černochovou. ODS získala v hlavním městě pět mandátů, přesto místo nezbylo na dvojku kandidátky, šéfa pražské ODS Filipa Humplíka. Až ze 17. místa se do Sněmovny dostal historik a 1. ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček.

Fenoménem je ale osmačtyřicetiletý poslanec Marek Benda. Ten se už v roce 1990 stal poslancem České národní rady. V Parlamentu zasedal nepřetržitě až do roku 2002, pak sice zvolen nebyl, byl ale prvním náhradníkem a o dva roky později se do Sněmovny vrátil. Od té doby je přeborníkem ve sbírání preferenčních hlasů. V roce 2010 se do Sněmovny dostal ze 17. místa kandidátky, před čtyřmi lety uspěl z 10. místa. Stejně jako letos šlo o poslední mandát, který ODS získala. Že si Benda nebude muset hledat novou práci, bylo jasné až po sečtení více než 90 % okrsků.

Voliči ODS využívali kroužkování hojně. V Olomouckém a Pardubickém kraji a na Vysočině zvolení kandidáti vyšoupli volební lídry. Na Vysočině se takto z druhého místa dostala do Sněmovny Miroslava Němcová, která byla před čtyřmi roky celorepublikovým lídrem občanských demokratů. Teď jí strana nesvěřila ani vedení kandidátky na rodné Vysočině, Němcová, která je ve Sněmovně od roku 1998, ale o poslanecký mandát nepřijde.

Ze čtvrtého místa doskočil díky preferenčním hlasům do Sněmovny skokan na lyžích Jakub Janda, který byl na čtvrtém místě kandidátky ODS v Moravskoslezském kraji. Strana získala dva mandáty a Janda se díky preferenčním hlasům dostal na 2. místo

Přes volební debakl ČSSD se může radovat bývalý brněnský primátor Roman Onderka. Přestože strana získala v kraji jen dva mandáty, Onderka se ze šestého místa na kandidátce posunul na 2. místo za premiéra Sobotku a poprvé se dostane do Sněmovny. A to na úkor předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka, který byl na kandidátce na 2. místě. Ve Zlínském kraji pomohli voliči bývalé senátorce Aleně Gajdůškové, která přeskočila volebního lídra, poslance Antonína Seďu, a jako jediná z ČSSD z kraje se do Sněmovny dostala.

Babiše nahradí Babišová

Voliči ve Středočeském kraji tentokrát už nepomohli jmenovci předsedy hnutí ANO Milošovi Babišovi. Před čtyřmi roky získal ve Středočeském kraji přes 8 a půl tisíce preferenčních hlasů a z 13. místa poskočil na první. Letos kandidoval opět jako 13., dostal ale průměrný počet preferenčních hlasů a do Sněmovny se nevrátí.

V Moravskoslezském kraji získala na kandidátce hnutí ANO přes 6 tisíc preferenčních hlasů (3,11 %) Andrea Babišová. Zdravotní sestra z Bohumína není, stejně jako Miloš Babiš, příbuznou předsedy hnutí ANO. Přestože získala 2. největší počet preferenčních hlasů v kraji, na kandidátce se výše neposunula. Do Sněmovny se ale z osmého místa dostane.

Největším skokanem je v řadách hnutí ANO Jiří Hlavatý. Ředitel společnosti Juta poskočil v Královéhradeckém kraji z 18. místa na 2. a stane se poslancem. Kvůli tomu budou lidé na Trutnovsku muset brzy znovu k volbám, aby vybrali jiného senátora místo Hlavatého.

O bývalého předsedu Miroslava Grebeníčka nepřijdou v Poslanecké sněmovně komunisté. Přestože kandidoval až z šestého místa na jihomoravské kandidátce, voliči mu dali nejvíce preferenčních hlasů a Grebeníček bude jedním ze dvou poslanců za KSČM z Jihomoravského kraje. Po dvou volebních obdobích končí ve Sněmovně další výrazná osobnost komunistů Marta Semelová. Strana v Praze získala jen jeden mandát, a Semelovou, která kandidátku vedla, přeskočil místopředseda Jiří Dolejš.

O pražského lídra přišli také lidovci. Ministra kultury Daniela Hermana přeskočil starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Bývalý jihomoravský hejtman Stanislav Juránekdostal nejvíce hlasů na jihomoravské kandidátce lidovců a do Parlamentu se dostal ze sedmého místa.

Více: Do Sněmovny se nedostali ani ministři, končí Marksová a Herman 

Do sněmovny se vrátí 76 ze 149 kandidujících poslanců.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688