TNBiz (TN.cz)
Volby  |  20.10.2017 07:00:58

Které vědní obory a jaký průmysl podpoří?

Chceme podporovat firmy, které vyrábějí produkty s přidanou hodnotou a přinášejí inovace, naopak pro sklady a montovny podporu ukončíme, slibuje před volbami většina stran. Redakce TN.cz srovnala jejich programové priority v oblasti vědy a průmyslu.

Devíti politickým stranám poslala redakce TN.cz dotazníky, v nichž se ptají na konkrétní programové priority. Zástupci ČSSD ve stanovené době na otázky TN.cz neodpověděli. Tentokrát jsme se zaměřili na priority stran v oblasti průmyslu a vědy a výzkumu a na podporu výstavby průmyslových zón. 

Komunisté chtějí podpořit rozvoj vědy a výzkumu nejméně 3 % HDP. Investice do vědy podle KSČM přinášejí prospěch celé společnosti. "KSČM je pro adresnou podporu vysokoškolského, akademického i soukromého vývoje a výzkumu, propojení vysokoškolského a akademického výzkumu s reálnou ekonomikou a s vývojem a výzkumem ve státních, veřejných a soukromých podnicích, a to za pomoci státního rozpočtu a financování jednotlivých projektů z veřejných financí a za finančního, materiálního a personálního přispění zainteresovaných institucí a podniků," napsala strana.

Úkolem státu není určovat, jaké průmyslové a vědecké obory mají být podporovány a jaké potlačovány, jsou přesvědčeni občanští demokraté. "Doba centrálního plánování a RVHP je naštěstí dávno pryč. Stát má nastavit transparentní a férová pravidla a dohlížet na jejich dodržování," věří ODS.

Pro Piráty je ideálem znalostní ekonomika, ne ta založená na levné pracovní síle. "Máme špičkové vědce i zázemí, ale na výzkum jde málo peněz. Podhodnocený je zejména základní výzkum. Mnozí vědci pracují spíš z nadšení a setrvačnosti. Zpřehledníme a zjednodušíme granty, snížíme byrokracii (patentová řízení, výkazy a hlášení)," odpověděli zástupci Pirátů.

Strategickou a regulační kontrolu nad oblastí energetiky, dopravní infrastruktury, telekomunikací a využití nerostného bohatství chce SPD. "Prosazujeme deprivatizaci vody zpět do rukou měst a obcí a plnou kontrolu státu a obcí nad hospodařením s pitnou vodou. Česká ekonomika se musí soustředit na produkci finálních výrobků vysoké technické a technologické náročnosti," píše Svoboda a přímá demokracie.

"Pro TOP 09 je klíčová podpora firem vyrábějících produkty s vysokou přidanou hodnotou, které jsou schopné zhotovit finální výrobky a přinášet na trh inovace," uvedla TOP 09. Chce usilovat hlavně o podporu malých a středních podniků.

Hnutí ANO chce posílit stabilitu financování vysokých škol vyučujících technické obory. "Ve spolupráci s vysokými školami a zaměstnavateli zavedeme funkční systém hodnocení kvality absolventů korespondující s potřebami trhu práce a jejich uplatnitelnosti," má v plánu ANO. Chce docílit užšího propojení studia s poznatky z praxe.

Pro Starosty a nezávislé jsou prioritami digitalizace, průmysl 4.0 a další obory s vysokou přidanou hodnotou. Na obory s vysokou přidanou hodnotou chtějí cílit také lidovci. "Budeme pokračovat ve zvyšování motivace ke spolupráci soukromého sektoru a veřejných výzkumných institucí s cílem zvýšit investice podnikatelské sféry do výzkumu a vývoje," má v plánu KDU-ČSL.

Průmyslové zóny ano, ale ne pro montovny

Průmyslové zóny se mají stát centrem inovací a výroby s vysokou přidanou hodnotou, ne plochou pro výstavbu dalších montoven a skladů. Alespoň tak si to, podle odpovědí na otázku, zda by stát měl podporovat rozvoj průmyslových zón, představuje většina stran.

Hnutí ANO slibuje skončit s investičními a daňovými pobídkami pro sklady a montovny. Výjimku připouští jen v odůvodněných případech, třeba v regionech, kde je vysoká nezaměstnanost. "Pobídkami podpoříme pouze investice do průmyslu, který má pro Českou republiku vyšší přidanou hodnotu, tedy nejmodernější technologie," popsalo hnutí své plány. Podporovat chce prioritně projekty českých podnikatelů, u zahraničních s podmínkou přesunutí souvisejícího výzkumu do ČR.

Pro KSČM jsou průmyslové zóny klíčové zejména v regionech, které nemají odpovídající ekonomickou strukturu. "Investiční pobídky jsou důležité, jejich podobu je potřeba přehodnotit. Největší problém je, že tu jsou velcí, kapitálově silní investoři, kteří kupují zemědělskou půdu za účelem uskutečnění vlastních projektů, kterými může být např. výstavba průmyslové zóny nebo obchodního centra," napsali komunisté s tím, že podle nich není dostatečně zajištěna ochrana zemědělské půdy, k čemuž již navrhla příslušný zákon.

Za důležitou součást hospodářské politiky státu považuje podporu rozvoje průmyslových zón KDU-ČSL. "Cílem je dosáhnout vývoje průmyslu v ČR na úroveň průmyslu 4.0," napsali Lidovci. Podle Starostů a nezávislých by podpora měla pokračovat, ale s jasnými pravidly a pro obory s vysokou přidanou hodnotou, ne pro obyčejné montovny.

SPD navrhuje, aby smysluplnost průmyslových zón posuzovali občané příslušného města či regionu. Podporu výstavby montoven hnutí zásadně odmítá. Naopak výhody a pobídky pro ně chce SPD zrušit. "U nadnárodních investic zavedeme povinnost uzavření kolektivní smlouvy se zaměstnanci, která bude chránit jejich mzdové nároky včetně možnosti podílu na zisku," tvrdí hnutí, které chce také omezit možnost vyvádět zisk do zahraničí. Primárně se chce soustředit na podporu malých a středních českých podniků.

Nekontrolovatelnou výstavbu průmyslových ploch a zabetonování krajiny odmítají Piráti. Využít chtějí stávající opuštěné plochy, tzv. brownfieldy. Před průmyslovými skladišti má mít přednost architektura a kultura.

Podle ODS současný systém podpory průmyslových zón diskriminuje podnikatele, kteří fungují bez dotací a vytváří jen pracovní místa v montovnách s mizivou přidanou hodnotou, na jejichž obsazení je nutné dovážet dělníky z Ukrajiny nebo Mongolska. "Naopak by měl vytvářet kvalitní podmínky pro všechny podnikatele fungující dopravní infrastrukturou, kvalifikovanými zaměstnanci a jednoduchým daňovým systémem bez zbytečné byrokracie," tvrdí ODS.

Za klíčovou označila podporu průmyslu TOP 09, chce ale jiná kritéria pro podporu, než je tomu dnes. "Prosazujeme, aby stát více než počet pracovních míst zohledňoval schopnost vyrábět výrobky s vysokou přidanou hodnotou, zavádět inovace do výroby či rozvíjet spolupráci s akademickými pracovišti," dodala strana.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688