Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  19.10.2017 14:42:08

Jednoduché pravidlo jak zvýšit své šance vydělat na akciích

V rámci mnoha studií bylo zjištěno, že americké akciové trhy mají tendenci růst především v období 24 hodin před zasedáním FOMC, přičemž ve zbylých dnech se jejich hodnota mění jen velmi málo a často dokonce klesá. Např. v rámci studie New Yorského Fedu bylo zjištěno, že 80 % zisků amerických akcií z doby mezi lety 1994 až 2011, bylo dosaženo v období 24 hodin před zasedáním centrálních bankéřů.  

To že centrální banky mají zásadní vliv na chování finančních trhů, ví snad každý investor. V souvislosti se zasedáním centrálních bank tak vzniklo mnoho efektů, které stojí za analýzu. Jedním z nich je např. anglicky nazývaný „Pre-FOMC announcement drift“. V rámci mnoha studií bylo zjištěno, že americké akciové trhy mají tendenci růst především v období 24 hodin před zasedáním FOMC, přičemž ve zbylých dnech se jejich hodnota mění jen velmi málo a často dokonce klesá. Např. v rámci studie New Yorského Fedu bylo zjištěno, že 80 % zisků amerických akcií z doby mezi lety 1994 až 2011, bylo dosaženo v období 24 hodin před zasedáním centrálních bankéřů. Další studie, která mapovala stejný efekt na datech mezi lety 1997 až 2015 zjistila velmi podobné výsledky. Výsledný graf dané studie je pak vidět níže. 

 

Co může za tímto efektem stát? Faktorů může být několik. V první řadě je třeba si uvědomit, že Fed chce trhům pomáhat. V minulosti to dělal uvolňováním měnové politiky a trhy tak v očekávání stimulů často rostly ještě před samotným zasedáním. V současné době pak sice Fed měnovou politiku utahuje, ovšem pomaleji než se čekalo.  Centrální bankéři totiž nechtějí příliš rychlým utahováním měnové politiky trhy nijak poškodit.

Naopak k negativním událostem většinou dochází v jiné dny, než kdy zasedá FOMC. Může se jednat např. o události s negativním vlivem na politickou či ekonomickou situaci. Od centrálních bankéřů se pak očekává, že problémy budou řešit uvolňováním, nebo minimálně pomalejším utahováním měnové politiky.

Možných vysvětlení tohoto fenoménu je tedy mnoho. Jedním z nich může být i fakt, že někteří obchodníci s ním již natolik počítají, že nakupují akcie automaticky čímž tento efekt ještě umocňují. Samozřejmě ale není možné toto pravidlo obchodovat samo o sobě. Vždy je třeba provést fundamentální a technickou analýzu, či si minimálně zjistit pohled analytiků na současnou situaci. Důležité je i mít dobře nastavený risk management, neboť v den zasedání Fedu jsou trhy často velmi volatilní. V každém případě se ale jedná o zajímavé zjištění, které může obchodníkům značně pomoci. Pakliže chce obchodník americké akciové indexy prodat, měl by se vyhýbat obdobím před zasedáním FOMC. Naopak pro nakupujícího se může jednat o zajímavou obchodní příležitost. 

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20-ti letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 29 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688