TNBiz (TN.cz)
Volby  |  18.10.2017 21:58:46

Volební programy jsou plné slibů. Co strany označují za prioritu?

O předvolebních slibech politiků toho bylo řečeno hodně, řadu témat už jsme v našem předvolebním seriálu také probrali. Věnovali jsme se školství, daním i bezpečnosti. Dva dny před volbami jsme dali možnost lídrům jednotlivých stran, aby si zvolili sami, čím se chtějí pochlubit a voliče přilákat.

Volební programy jsou rozsáhlé, plné slibů, návrhů, cílů a idejí politiků. Která priorita je ale pro ně ta hlavní?

Třeba sociální demokraté chtějí "dobrou zemi pro život" - to hlásá titul z jejich šestatřicetistránkového programu. Nejdůležitější jsou prý vyšší platy a penze. "Protože jsme se ocitli v pasti toho, že se podbízíme nízkými mzdami a úspěch země budujeme na tom, že lidé žijí z ruky do huby," prohlásil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Hnutí ANO na klasickém modrém podkladu přišlo s heslem "Teď nebo nikdy". "Pokud tentokrát nevyhrajeme volby, je to poslední pokus porazit tenhleten systém. Každému důchodci 448 korun stejně měsíčně a samozřejmě snižujeme daně," vypíchl předseda ANO Andrej Babiš.

"Jsme váš hlas" slibují voličům na více než dvaceti rudě popsaných stranách komunisté. Ti chtějí hlavně světový mír, spravedlnost a bezpečí. "Zásadním bodem našeho programu je posílení přímé demokracie, to znamená zákon o referendu," vysvětlil předseda KSČM Vojtěch Filip.

V tom si s komunisty notuje i hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, který láká voliče heslem "Už nikdy o nás bez nás". "Široký nevykastrovaný zákon o referendu, aby si občané mohli kdykoliv vymoci svá práva a kdykoliv závazně upravit či změnit rozhodnutí politiků v prospěch občanů," sdělil Okamura.

I podle předsedy TOP 09 je nejdůležitější zachování demokracie. Ze svého programu ale vybral to, co je podle něj potřeba udělat nejdříve a co nejrychleji. "Zrušit všechny zákony a předpisy, které lidi šikanují a ztěžují jim práci, omezují jejich svobodu a soukromí. Máme to uvedeno na takzvaném seznamu nesvobody, je to 17 bodů," doplnil Miroslav Kalousek.

I další opoziční strana, ODS si sestavila seznam. Má dvanáct bodů a představují to, co by modří chtěli udělat, pokud by se dostali do vlády. "Neslevíme z toho, abychom snížili daně a zvýšili platy. Pro nás je mimořádně důležité provést antibyrokratickou revoluci, to nás všechny dusí," uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Lidovci sází ve svém programu hlavně na "Zodpovědnost". Jako prioritu mají pracující rodinu a seniory. "Pro nás je velmi důležité, abychom pokračovali v tom trendu, kdy jenom v letošním roce pracujícím rodičům zůstane 5 a půl miliardy korun. A samozřejmě důležitá je i bezpečnost a prosperita republiky," říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Česká pirátská strana chce oslovit voliče průhlednou kontrolou státní správy. "Protože peníze, které v tom systému chybí, do státního rozpočtu přitékají. Bohužel ale desítky miliard kvůli nehospodárnosti a korupci zase odtékají a pak ty peníze zase chybí," popsal šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Podle průzkumů volební programy čtou zhruba dvě třetiny lidí. Značná část se ale o tom, komu svůj hlas dá, rozhoduje až na poslední chvíli.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688