TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.10.2017 08:48:46

Tisíce lékařů na protest zavírají ordinace, přidají se i některé lékárny

Pokud dnes potřebujete navštívit svého praktického lékaře, nejprve si ověřte, zda vůbec ordinuje. Právě dnešek je totiž dnem rozsáhlého protestu "praktiků", kteří si stěžují, že se jim ministerstvo zdravotnictví dostatečně nevěnuje.

Lékařům a ambulantním specialistům mimo jiné vadí údajný nedostatek peněz nebo přílišná byrokracie. Proto se tisíce z nich rozhodly čekárny a ordinace ve středu vůbec neotevřít.

Do protestu se podle odhadu zapojuje až sedm tisíc praktických lékařů a ambulantních specialistů. Kromě nedostatku peněz si zdravotníci stěžují také na elektronickou evidenci tržeb.

Od ledna navíc začne platit povinnost vydávat recepty jen v elektronické podobě, ty papírové skončí. Lékařům se nový systém nelíbí a tvrdí, že nepřináší to, co bylo slíbeno - například možnost zkontrolovat, zda se předepisovaný lék "netluče" s nějakým jiným, který už pacient užívá.

Kritici elektronických receptů a EET také předpovídají, že kvůli těmto novinkách budou muset někteří lékaři, zvláště ti z menších měst či vesnic, zavřít své ordinace nadobro a tím se zhorší dostupnost zdravotní péče.

Lékaři původně nechtěli stávkovat těsně před volbami, nakonec k tomu ale přistoupili kvůli návrhu nové úhradové vyhlášky, která s praktiky vůbec nepočítá. Ministrovi zdravotnictví také vyčítají, že nesplnil slib svého předchůdce Svatopluka Němečka, který chtěl navýšit pravidelnou měsíční platbu za každého pacienta v kartotéce o tři procenta.

Rozsáhlý protest se přitom netýká jen lékařů, ale i lékáren. I část apatyk symbolicky zavře své dveře. Protest lékárníků je ovšem mírnější, má trvat jen půl hodiny od 10:30 do 11 hodin. A zapojují se do něj především malé lékárny, ty z velkých sítí nebo nemocniční by měly fungovat jako v jakýkoli jiný den.

I lékárníci si stěžují na to, že na ně ministerstvo zdravotnictví "zapomnělo". "Ministr zdravotnictví odmítl dorovnat příjmy lékárníků v úhradové vyhlášce pro rok 2018 jako ostatním zdravotníkům. Proto se lékárníci připojují v protestu k praktickým lékařům i ambulantním specialistům, aby upozornili na zvůli státních úředníků a na netransparentní systém financování zdravotnictví," objasňuje mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688