Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.10.2017 09:02:51

Pokud mají obnovitelné zdroje tak zářnou budoucnost, proč valuace solárních akcií padají?


Zdá se mi, že kolem obnovitelných zdrojů energie panuje většinou optimismus. Počítá se s tím, že jejich podíl na uspokojování našich energetických potřeb bude dál znatelně růst. Dokonce i takový Exxon, který ropným alternativám asi zrovna moc nefandí, ve svém dlouhodobém výhledu kalkuluje se znatelným zvýšením kapacit v tomto segmentu elektroenergetiky (viz následující graf). Související investiční obrázek už je ale pestřejší. 



Pokud by investor čekal, že na trzích kvůli výše uvedenému probíhá bitka o akcie firem spojených se solárními panely a systémy, mýlil by se. Investor Travis Hoium na stránkách Fool. com dokonce hovoří o tom, že solární akcie jsou nyní „směšně levné“  a dokumentuje to následujícím obrázkem. V něm je vyznačen poměr ceny akcií k tržbám u vybraných společností. Snad vyjma First Solar skutečně došlo ke znatelnému poklesu tohoto valuačního poměru:



Hoium říká, že letošní rok je pro něj v oblasti solárních firem a akcií trochu záhadou. Na počátku roku si trhy nebyly jisté, kam se bude poptávka po panelech ubírat a obávaly se i toho, že některé firmy by mohly zbankrotovat. V polovině roku se zdálo, že trh bude nahoře držet Čína, což cenám panelů a ziskovosti firem v odvětví pomohlo. Nyní na odvětví ale zase doléhají spekulace o obchodních tarifech v USA.

Investor ale tvrdí, že pesimismus je i přes přebytek nabídky panelů a nízké ceny přehnaný. Tarify by se sice dotkly amerického trhu, ten je ale podle něj jen relativně malou částí trhu globálního (asi 15 %). Poptávka po panelech navíc utěšeně roste - letos by mělo být instalováno asi 85 GW kapacit, v roce 2015 to bylo 51 GW, v roce 2010 16 GW. Čekat se dá i konsolidace odvětví, protože počet hráčů s dostatečnou velikostí a následnou konkurenční výhodou je omezený. Slabšími firmami jsou podle investora Renesola, či Yingli Green Energy.  

Jak je to s fundamentem solárních společností? First Solar zažila žně v roce 2014, kdy na provozu vydělala 735 milionů dolarů a po investicích jí zbylo asi 350 milionů dolarů. Již v následujícím roce byla ale i na provozní úrovni v záporu, v roce 2016 jí po investicích zbylo asi 60 milionů dolarů. SunPower během posledních dvou let prodělávala už na provozu, po investicích byla 600 – 700 milionů dolarů v záporu. Řeší to vydáváním nových akcií a dodáváním dalšího dluhu již tak vysoce zapáčené rozvaze. A Canadian Solar měla pozitivní volný tok hotovosti naposledy v roce 2014, rozvahu ale má silnou.

First Solar je tedy spíše výjimkou a není divu, že její valuace je ve srovnání s ostatními hodně vysoko – ze svých tržeb totiž (většinou) dokáže vytvářet zisky, respektive pozitivní volný tok hotovosti. Celkově jde ale stále o odvětví, kde se hodně investuje (relativně k tomu, co se vydělá) a důvěra investorů je s ohledem na nejistou budoucnost (včetně politických intervencí) pochopitelně hodně vrtkavá. Skutečně to vypadá, že investice tu jsou zejména o hledání budoucích vítězů. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)
Út   9:00  Dopravní nehodovost v roce 2023 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688