Jména, která zmizela z kalendáře: Tetka, Myslena nebo Mečislav...

TNBiz, 17.10.2017

Lámete si hlavu nad tím, jak pojmenovat své dítko a chcete být co nejvíc originální? Nemusíte se uchylovat k cizím nebo exotickým jménům. Stačí nahlédnout do staročeského kalendáře. Jména jako Boleša, Čečen nebo Gluša vašemu dítěti rozhodně zajistí exkluzivitu.

Pokud potřebujete najít dostatečně neobvyklé jméno, projděte si Wlastenecký kalendář z roku 1852 v naší galerii.

Galerie: GALERIE: Kalendář z roku 1852







Drahomíra, Boleslav či Ludmila zní některým lidem zastarale. Ve 13. století je užívali panovníci. Pokud jste však v tomto období nebyli urozeného  původu, mohli jste dopadnout mnohem hůř a jmenovat se třeba Odolen, Dobroš nebo Chval.

Jen málo jmen si zachovalo svou podobu, některá zanikla úplně. Málokdo si například vzpomene, že vedle jména Ladislav v kalendáři stálo i jméno Lahut, Ledan, Lepej nebo Léva.

Některá staročeská jména opravdu nebyla žádnou výhrou a v dnešní době by vám život rozhodně neulehčila. Takový Chudoň, Vepřík nebo Chrboňa či Nestraš by to v dnešním světě pravděpodobně neměli příliš jednoduché.

Jen málo jmen vydrželo dodnes. Až se tedy budete pozastavovat nad jmény jako Zbraslav, Zbislav nebo Radoslav vězte, že mohlo být mnohem hůř.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky