Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  11.10.2017 15:36:53

Podpora elektromobilů a autonomních vozidel je oficiálním směrem českého průmyslu. Vláda podepsala memorandum se zástupci autoprůmyslu

Memorandum o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR a Akční plán o budoucnosti automobilového průmyslu v ČR – Český automobilový průmysl 2025 dnes podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček a prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar.

Podepsaný plán obsahuje 25 konkrétních opatření na podporu rozvoje e-mobility, autonomního řízení a digitalizace v ČR. Sdružení automobilového průmyslu se v něm zavazuje podporovat úsilí o rozvoj moderních a efektivních systémů alternativních pohonů včetně elektromobility, autonomního řízení a digitalizace. Memorandum konstatuje, že nástup trendů budoucnosti se neobejde bez rozsáhlých investic do výzkumu, vývoje, inovací a do podpory odpovídajícího přizpůsobení podmínek vzdělávacího systému.

„Společným cílem Sdružení automobilového průmyslu a vlády je zasadit se o to, aby v době, kdy na našem území dosahujeme historicky nejvyšších počtů  výroby vozidel a navazujeme na bohatou tradici českého automobilového průmyslu, byly položeny základy pro jeho trvalou budoucí prosperitu a zachování zaměstnanosti v tomto odvětví. Schválené Memorandum a Akční plán pomohou dobře připravit český automobilový průmysl na nadcházející změny, přispějí k udržení mezinárodní konkurenceschopnosti, posílení vzdělanosti a udržení zaměstnanosti v automobilovém průmyslu. Ten prochází s nástupem nových trendů dramatickými změnami a není jiné cesty, než je včas reflektovat v podmínkách České republiky. Rád bych na tomto místě poděkoval předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, místopředsedům vlády Richardu Brabcovi a Pavlu Bělobrádkovi, ministru průmyslu a obchodu Jiřímu Havlíčkovi, ministru dopravy Danu Ťokovi a dalším členům vlády za to, že rozpoznali naléhavou potřebu nezbytných opatření. Technologický pokrok spojený s nástupem alternativních paliv a vozidel s autonomním řízením, stejně jako plnění stále se zpřísňujících emisních limitů nelze zastavit, je třeba se na to průběžně připravovat stejně rychle, jako se na to připravují další země s rozvinutým automobilovým sektorem,“ řekl prezident sdužení automobilového průmyslu AutoSAP Bohdan Wojnar.

Podle premiéra Sobotky je cílem Memoranda zachovat do budoucna konkurenceschopnost českého automobilového průmyslu. „Naše vláda má velký zájem, aby automobilový průmysl jako klíčové odvětví naší ekonomiky zvládl výzvy budoucnosti. K tomu je ale nesmírně důležité, aby české firmy, a to se netýká jen výrobců automobilů, dokázaly velmi rychle zareagovat na současné změny, aby zvládly inovační skok, který přináší aktuální technologický pokrok. Je to otázka budoucí konkurenceschopnosti a prosperity celé naší země. Podpisem Memoranda naše vláda deklaruje, že stát je připraven v tomto směru být maximálně nápomocný,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Prohlédněte si akční plán automobilového průmyslu v České republice

Cílem je také usilovat o udržení vysoké zaměstnanosti a další posilování přidané hodnoty produkce automobilového průmyslu. Vláda i AutoSAP se v textu přihlásí k podpoře navyšování podílu nově prodaných vozů s alternativním pohonem včetně elektromobilů. Vláda ČR má podporovat zapojení vysokých škol, krajů, měst a obcí do realizace opatření Akčního plánu pro budoucnost automobilového průmyslu. První vyhodnocení přijatých opatření by mělo Ministerstvo průmyslu a obchodu provést do konce roku 2018. Následně by se mělo akční plán automobilového průmyslu každé dva roky aktualizovat.

Od podpisu memoranda těsně před koncem volebního období, si všichni odborníci v automobilovém průmyslu slibují, že se spolupráce soukromého a státního sektoru nezastaví ani po nástupu nového vládního kabinetu.

Jiří Reichl

Příspěvek Podpora elektromobilů a autonomních vozidel je oficiálním směrem českého průmyslu. Vláda podepsala memorandum se zástupci autoprůmyslu pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688