Až se zima zeptá… připravte svou střechu na zimu včas

Jana Brožková, 10.10.2017
Prevence před zimou

Poškozené střechy a zničené okapy překvapí každou zimu řadu majitelů, kteří podcenili jejich kontrolu a údržbu a neochránili své domy před mrazem, sněhem a ledem. Náprava si pak vyžádá mnohem vyšší investice, než prevence. Lindab, přední světový výrobce střešních a okapových systémů z prvotřídní švédské oceli, proto radí: řešte střechy svých domů opravdu komplexně – to znamená včetně prvků pro bezpečný pohyb osob na střeše a protisněhových zábran. Před zimou pak střechu důkladně zkontrolujte, samozřejmě včetně inspekce komínů. Řadu prací zvládnete sami. Pokud ne, nebo si střecha žádá větší zásah, zavolejte odborníky.

Až se zima zeptá…aneb pečlivá prohlídka střechy je nezbytná

Štěpán Lášek, produktový manažer společnosti Lindab s. r. o., shrnuje to nejnutnější, co byste na střeše měli před nástupem zimy udělat: „Přesvědčte se, že větrný podzim s padajícím listím i větvemi ze stromů u vás nenapáchal žádné škody. Pokud je vaše plechová střecha starší, prověřte případné důlky, trhlinky či dírky. Protože poškození tohoto typu obvykle hradí pojišťovna, kontaktujte ji dříve, než začnete s opravami. Nezapomeňte na okapy a svodové roury, v nichž se s koncem podzimu často hromadí listí, větvičky a drobné nečistoty. Nesmíte dopustit, aby se kvůli nim voda v okapech trvale držela. Kdyby totiž zamrzla, mohl by její zvětšující se objem a hmotnost poničit spoje a okapové háky. Nemluvě o opotřebení nátěru a ochranné vrstvy okapů či dokonce jejich reznutí v případě, že jsou okapy již starší a jejich povrchová úprava je již částečně opotřebena.”

Bezpečnost na střeše i pod ní

Jestliže se vy sami, kominíci či firma, kterou jste si na prohlídku střechy objednali, potýkáte při přístupu na střechu nebo pohybu po ní s problémy, je nejvyšší čas vybavit ji bezpečnostními prvky. Pro bezpečný a snadný přístup a pohyb na střeše slouží komplexní systém Lindab Safety. Ten je letos rozšířen o další prvky, umožňující montáž na prakticky všechny typy střech ze všech běžných materiálů. Navíc je levnější: bezpečnostní prvky lze aktuálně pořídit s až 25% slevou.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba