Research (Česká spořitelna)
Investice  |  10.10.2017 10:27:02

Riskne Bank of England růst sazeb?

 

V letošním roce růst HDP v Británii zpomalí a to z loňských 1,8 % na zhruba 1,5 %. Jako jeden z hlavních důvodů pro tento vývoj vidíme situaci okolo Brexitu. Ta výrazně zvýšila nejistotu, která zvyšuje obavy firem (zhoršuje sentiment) a tím snižuje jejich ochotu investovat a také zvyšovat zaměstnancům mzdy. Nízký růst mezd, který je aktuálně pod inflací a relativně vysoká rizika pak zase zhoršují sentiment domácností, což se následně odráží v jejich nízké spotřebě.

Také cenový vývoj není příznivý. Srpnová inflace dosáhla 2,9 %, když v červenci byla 2,6 %. Jádrová inflace ve stejném měsíci zrychlila z 2,4 % na 2,7 %. Hlavním faktorem, který stál za růstem cen, který je mimochodem nejvyšší od roku 2012, byl oslabující kurz libry. Ten zvýšil ceny dovozů a způsobil dilema pro britskou centrální banku, jak tento vývoj zastavit. Inflace v Británii zůstane ještě nějakou dobu výrazněji nad 2 %, pak sice začne postupně zpomalovat, ale to především kvůli tomu, jak se do ní začne ještě více promítat slabá domácí poptávka.

Měnový kurz a politika BoE

Kurz libry v posledních měsících relativně významně oslabil, což přispělo ke zvýšení inflace. Slabší kurz má sice na druhou stranu také kladný vliv na vývoz, ten je nicméně v současné chvíli tlumený z důvodu blížícího se brexitu a nízké ochoty firem investovat a zvyšovat mzdy. Bank of England s takto slabým kurzem (s vysokou inflací) není spokojena, což bylo vidět i na minulém měnověpolitickém zasedání této instituce, kdy nasadila až překvapivě jestřábí tón a komunikovala možnost zvýšení sazeb. Kurz libry velmi rychle zkorigoval část svého předchozího oslabení spolu s tím, jak tržní hráči začali vidět vyšší pravděpodobnost hiku na příštím zasedání BoE (2.11.).

Bank of England je nyní ve skutečně složité situaci a řeší dilema, co s tím:

Inflace je nad 2% cílem, což pro ní není příznivé a vyžadovalo by to v současné situaci růst sazeb. Zvláště kvůli tomu, že inflace je vysoká především z důvodu slabší libry, která je zase odrazem nejistot okolo brexitu. A tato situace jen tak nevymizí. Libra by mohla posílit, pokud by oba vyjednávací tábory našly shodu v klíčových otázkách, ale tento scénář není zrovna pravděpodobný. Libře (a tím inflaci) tak bude muset pomoci BoE.

Problém je ale ten, že pokud BoE zvýší sazby, tak se tento krok negativně přenese do vývoje investic a mírně také do spotřeby domácností. A vývoj ekonomické aktivity v Británii již nyní není zrovna příznivý.

Ve hře je nyní navíc i kredibilita Bank of England. Na minulém zasedání zvolila jestřábí tón. Kdyby nyní otočila o 180 stupňů tak by se to mohlo v budoucnu promítnout do horšího praktického provádění měnové politiky (trhy a ekonomičtí aktéři by slovům BoE přestali věřit, což by se projevilo v horším ukotvení inflace kolem cíle a BoE by tak musela být daleko razantnější, což ale zase není dobré pro ekonomiku).

Ačkoliv je situace výrazně nejistá, dáváme v tuto chvíli vyšší pravděpodobnost tomu, že BoE zvýší sazby. Hlavní sazba se tak dle nás zvýší z 0,25 % na 0,5 %. Podobně je nastavený i tržní konsensus. Hlasování pravděpodobně bude složité z důvodu nejednotnosti názorů mezi členy MPC.  

Pokud BoE zvýší sazby, kurz libry by mohl ještě mírně posílit. Výraznější pohyb ale nečekáme, když jedno zvýšení sazeb je již v kurzu z velké části zachyceno (viz nedávné posílení). V opačném případě, tedy pokud nechá BoE sazby beze změny, by se kurz libry mohl vrátit na slabší úrovně, na nichž byl před zasedáním BoE.

Z hlediska nejbližších měsíců a čtvrtletí bude kromě ekonomického vývoje záležet na tom, jak budou probíhat vyjednávání mezi EU a UK a jaké informace z nich budou zveřejňovány v médiích. Ekonomický vývoj v EMU je nyní příznivější, což by se mělo projevit na mírnějším posilování eura k libře. Navíc i nadále bude kurz výrazněji ovlivňován situací kolem brexitu a zde to zatím nevypadá, že by byla nalezena shoda v zásadních otázkách (především v otázce společného trhu). To bude brzdit možné posílení libry, která by se tak mohla (i přes možné zvýšení sazeb BoE) dostat v horizontu několika měsíců či čtvrtletí zpět na 0,9 či mírně nad tuto hladinu. Podobně je nastaven i tržní konsensus, který vidí pro příští rok kurz EURGBP na 0,9.

Jiří Polanský


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688