Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.10.2017 18:03:22

Neměly by se na elektromobilitu připravovat hlavně elektrárny a přenosové soustavy?

Velké ropné firmy neustále uvažují o tom, jak se vypořádat s možným vrcholem a následnou stagnací poptávky po ropě. Utility se ale s něčím takovým musely vypořádat už dávno. Jenže právě ony si možná budou v nadcházejících letech užívat opětovného růstu poptávky po elektrické energii. Ukazuje na to jeden prostý výpočet, říká Liam Denning z Bloomberg Gadfly.

Pokud vezmeme za příklad americký trh, dospějeme k následujícímu: V roce 2015 jezdilo v USA asi 190 milionů osobních vozů. Pro jednoduchost předpokládejme, že jednou budou všechny nahrazeny elektromobily, které na 1 kWh ujedou 3,5 mil, při provozu budou mít 10 % ztráty energie z článků a ročně průměrně ujedou 13 000 mil. Vyjde nám, že vzniklo nové významné centrum poptávky po elektřině.

Výsledný odhad nové poptávky po elektřině je v grafu vyznačen v posledním sloupci a je srovnáván s poptávkou domácností, služeb, průmyslu a současné dopravy. Zmíněný jednoduchý výpočet naznačuje, že poptávka po elektrické energii by se zvýšila zhruba o pětinu:

Pokud by k popsanému scénáři skutečně došlo, století staré stagnující odvětví by se těšilo asi 20% růstu poptávky. Šlo by o revoluční změnu, která by ale vyžadovala obrovské investice do přenosových soustav. Celková potřeba nových investic se bude do značné míry odvíjet od toho, kdy a jak budeme elektromobily nabíjet. Analytici z Rocky Mountain Institute ve své nové studii tvrdí, že do pěti let by v USA mohlo jezdit 2,9 milionu elektromobilů a poptávka po elektrické energii by se kvůli tomu zvedla o 11 TWh. Tedy jako kdyby vznikl další New Hampshire.

Rychlost, s jakou se budeme pohybovat směrem k elektromobilitě, není zatím ani zdaleka jasná. Trend ale ano a stejně tak je zřejmé, že celý systém výroby a přenosu elektrické energie by na změny měl být připraven. Podle zmíněné analýzy existuje riziko, že spadneme do problému „slepice, nebo vejce“: Tedy že automobilky budou čekat na to, až proběhnou investice do potřebné infrastruktury a utility budou zase čekat na vyšší počet elektromobilů. Pokud mají utility pokrýt dodatečné investice vyššími sazbami, musí jim to umožnit regulátoři. V konečném důsledku tedy záleží na tom, jak moc je pro vládu důležitá ochrana ovzduší.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688