Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  09.10.2017 11:26:38

Průmysl nabírá na obrátkách (Analýzy makroindikátorů)

Průmyslová výroba nabrala v srpnu na obrátkách a to i navzdory dobíhajícím celozávodním dovoleným. Ještě lépe by se českému průmyslu mělo dařit v podzimních měsících. Růst stavební výroby v srpnu sice předčil naše očekávání, stále však zůstává brzděn inženýrským stavitelstvím, kde se stále nedaří ve větší míře rozjet projekty financované z fondů EU. V následujících měsících by se však i českému stavebnictví mělo blýskat na lepší časy.

Srpnová průmyslová výroba předčila očekávání, když dosáhla meziročního růstu 5,8 %. Ve srovnání s minulým měsícem stoupla dokonce o 14,3 %. Srpnový výsledek je o to lepší, že byl ještě částečně zatížen dobíhajícími celozávodními dovolenými v některých závodech automobilového průmyslu (automobilka Hyundai v Nošovicích). I tak ale výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů přispěla k srpnovému meziročnímu růstu průmyslu 1,1 p.b., když výstup této kategorie stoupl o 5,2 %. Nejlépe se dařilo oblasti výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde se produkce zvýšila o 14,1 % y/y.

Utažená situace na trhu práce a obtíže sehnat vhodnou pracovní sílu tlačí mzdy v oblasti průmyslu nahoru. Ty byly tak oproti loňskému srpnu vyšší o 7,5 %. Podobné tempo lze očekávat i ve zbytku letošního roku.

V podzimních měsících by měl český průmysl nabrat na obrátkách ještě více. Naznačuje to nejen konec celozávodních dovolených, ale i předstihové indikátory. Český PMI se v září vyhoupl na své pětiměsíční maximum, slibně se vyvíjejí i hodnoty nových zakázek. Ty byly v srpnu o 4,9 % vyšší, než v loňském roce. Rostly především domácí objednávky (8,5 % y/y). Růst českého průmyslu by tak za celý letošní rok měl dosáhnout solidních 8,5 %.

Lépe, než jsme čekali, dopadla v srpnu i stavební výroba. Ta přidala meziročně 1,9 %, zatímco náš odhad počítal s růstem pouze o 0,3 %. Domácí stavební výrobu však stále brzdí inženýrské stavitelství. Jeho výstup se meziročně snížil o 1,7 %, což nasvědčuje tomu, že se stále nedaří ve větší míře rozjet čerpání prostředků z fondů EU.

Naopak dobře se daří pozemnímu stavitelství. Tomu nahrává poptávka po rezidenčním bydlení i rostoucí ochota privátního sektoru více investovat. Počet zahájených bytů byl v srpnu meziročně o 29,1 % vyšší, přičemž dokončeno bylo v tomto měsíci dokonce o 29,6 % bytů více ve srovnání s loňským srpnem.

Očekáváme, že za celý letošní rok dosáhne růst stavební výroby 5,2 %.  V příštím roce by měl díky rozběhnutí veřejně financovaných infrastrukturních projektů zrychlit na 6,6 %.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.07.2021Přesun těžařů z Číny na nové trhy nabírá na obrátkách Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
12.03.2021Český průmysl na počátku roku mírně oslabil (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.03.2020Průmysl na začátku roku rostl (Analýzy makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
16.09.2019Ceny v průmyslu stále rostou, zemědělci zlevňují (Analýzy makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.09.2019Průmysl napravil svůj červnový propad (Analýzy makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688