Research (W4T.CZ)
Investice  |  08.10.2017 18:27:16

Vedení Pegasu si díky akcionářským změnám přišlo na 50 milionů korun

Dobrovolný odkup akcií Pegas ze strany skupiny R2G Rohan (dále jen R2G) se projevil také v transakcích samotného vedení společnosti Pegas. Oznámené ovládnutí firmy skupinou R2G spustilo u nejvyššího vedení Pegasu realizaci motivačního programu.

Společnost Pegas oznámila, že v úterý 26. září nejvyšší vedení společnosti prodalo všechny warranty získané na základě smlouvy z letošního srpna. Warranty byly dle společnosti uplatněny zrychleným způsobem v souvislosti právě se změnou v ovládání společnosti. Zřejmě díky tomu tak manažeři mohli prodat warranty, jejichž realizace byla původně možná až v prosinci letošního roku, resp. i až v následujících letech 2018 a 2019.

Analytik Jiří Zendulka k tomu uvádí: „Regulatorní hlášení neuvádí žádné další podrobnosti, jak mohlo k transakcím dojít. Sama společnost je odmítla jakkoliv dále komentovat. Schválený daný motivační program z letošní valné hromady přitom v tomto ohledu neuváděl žádné možné časové výjimky pro uplatnění.“   

Prodejem warrantů každopádně vzniklo manažerům právo na výplatu hotovosti ve výši odpovídající rozdílu mezi cenou akcií Pegas na pražské burze v den předcházející prodeji (tj. 25.9.) a realizační cenou warrantu. Ta byla na základě smlouvy dříve stanovena na 777 korun. V pondělí 25. září činil závěrečný kurz akcií Pegas 1 002 korun. Společnost Pegas tak za každý warrant byla povinna vyplatit rozdílových 225 korun.

Nejvíce warrantů mohl uplatnit šéf společnosti František Řezáč, celkem přes 51 tisíc. Díky tomu si přišel na více než 11,5 milionu korun hrubého. U ostatních členů vedení již odměna dosáhla řádu jednociferných milionů korun.

Na své si v tomto směru přišel i neexekutivní člen představenstva Jan Sýkora. Ten je přitom zástupcem bývalého hlavního akcionáře společnosti Wood & Textiles, jejíž rozhodnutí svůj podíl nakonec prodat, evidentně následně spustilo významné akcionářské změny v Pegasu.

Souhrnný přehled realizace warrantů z 26.9.2017

Pegas - přehled realizace warrantů managementem 

Doplnit je nutno, že za získání zmiňovaných warrantů museli tentokrát manažeři Pegasu již v srpnu zaplatit. Kupní cena byla za každý warrant stanovena na 12,70 korun. Celkem tak tehdy firmě zaplatily téměř 3 miliony korun. Po zhruba měsíci však investici výrazně zhodnotili.

Doplnit lze, že zmiňované transakce se projeví v hospodářských výsledcích za 3. čtvrtletí, které společnost plánuje představit 16. listopadu. Nejbližší událostí u společnosti Pegas je nicméně letošní dividenda. Rozhodné datum pro nárok na 1,30 EUR/akcii je již 13. října. Na pražské burze se tak s nárokem bude titul obchodovat naposledy ve středu 11.10. Požitek bude společnost rozdělovat následně 26.10.

Pro management Pegasu se letos jednalo již o druhé „Vánoce“. V květnu totiž vedení využilo předchozí motivační program, v rámci kterého si přišlo na téměř 36 milionů korun.

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688