TNBiz (TN.cz)
Volby  |  07.10.2017 17:10:34

Opustit EU nebo v ní zůstat? A co si o tom myslí před volbami přední čeští politici?

Opustit Evropskou unii, nebo v ní zůstat - i to je jedno z velkých volebních témat. Jaký názor na tuto otázku mají zástupci politických stran, které se podle posledních průzkumů mohou dostat do Poslanecké sněmovny?

Podle předsedy ODS Petra Fialy je Česká republika exportně orientovanou zemí a fungující evropský trh je v zájmu českého exportu. "Unie ale prochází i řadou krizí, souvisí to s migrační vlnou. EU se musí změnit a my chceme být u té reformy aktivní," přednesl postoj občanských demokratů jejich předseda.

"Žijeme z toho, co obchodujeme se státy Evropské unie. My nežijeme z toho, že si tady budeme žehlit košile, ale z exportu s ostatními," vysvětluje volební lídr ČSSD, že evropský trh je pro ČR nezbytný.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomíná také volný pohyb pracovních sil v rámci EU, který je podle něj důležitý nejen pro Pirátskou stranu, ale i pro české občany. Za negativum Unie označil deficit demokracie, třeba při volbě Evropského parlamentu. Právě volby do Evropského parlamentu napadli piráti, kteří těsně nepřekročili pětiprocentní hranici, u soudu. Klauzuli považovali za diskriminační.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska Česko na členství v Unii dennodenně bohatne. Kdybychom nebyli zapojeni do společného evropského trhu, přijdou české firmy podle Kalouska o 500 milionů potencionálních zákazníků. "Mínusem je malá akceschopnost. Musí přijít reformy, ale s námi, ne bez nás," je přesvědčený Kalousek.

Některé strany berou jako největší klad evropského společenství - bezpečnost. "Přínosem je mír. Je tu otázka mezinárodní bezpečnosti, prosperity a svobody. Máme stejný hlas jako Francie nebo Německo," pochvaluje si předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. I on mluví o potřebě určité reformy EU.

"Je to dobře, protože máme mír, můžeme volně cestovat v rámci Schengenského prostoru," vyjmenoval pozitiva předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Unie ale podle něj není schopná čelit ilegální migraci.

Ovšem najdou se i politické subjekty, které mají naopak problém nějaká pozitiva na unii najít. Podle místopředsedy komunistů Jiřího Dolejše nám sice společný evropský dům dává šanci využívat společná pravidla, Češi jsou ale pasivní. "Česká reprezentace je příliš eurohujerská," je přesvědčený Dolejš.

Vůbec žádná pozitiva nevidí Tomio Okamura. "Zrůdná dotační politika způsobila obří korupci. Nemáme právo jakkoliv rozhodovat o své budoucnosti. Evropský soud nám to ukázal rozhodnutím ohledně kvót. Jsme laciná montovna a posílají nám sem nekvalitní potraviny," prohlásil předseda SPD.

Zůstat nebo opustit Evropskou unii?

Podle Petra Fialy nemá Česko jinou variantu, než zůstat v Evropské unii. "Je to v našem národním zájmu," je přesvědčený předseda ODS.

"Samozřejmě, že zůstat. Pro nás je to výhodné, ale musíme být aktivní. Ale nechci další integraci Evropské unie," vysvětlil svůj postoj předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

To, jestli někdo o vystoupení z EU přemýšlí, považuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek za hazard. "Je v našem zájmu zůstat v rychlém pruhu Evropské unie," řekl Kalousek. Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že jeho strana je proevropskou.

Z EU nechtějí podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše utíkat ani komunisté. "Kdyby někdo nastolil otázku Czexitu, tak je to krizové řešení," dodal Dolejš.

To Svoboda a přímá demokracie navrhuje referendum o vystoupení z Evropské unie. "Aby si občané sami rozhodli, jak a kde chtějí žít," řekl Okamura. Odchod by ale podle volebního lídra ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka znamenal propad životní úrovně o 40 %. Pro KDU-ČSL není podle předsedy Pavla Bělobrádka jiná varianta než zůstat v Evropské unii.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688