Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  05.10.2017 15:15:49

Inflace kvůli cenám potravin zrychlila nad naše očekávání (Slovenská ekonomika)

I přes celozávodní dovolené byl výkon slovenského průmyslu v červenci solidní. Maloobchodní tržby dále těží ze zlepšujícího se trhu práce, když míra nezaměstnanosti klesla pod náš odhad. Spotřebitelská inflace je podporována růstem cen potravin a pohonných hmot ale také i korigovanou inflací. Deficit státního rozpočtu se prohloubil i přes stále nízké kapitálové výdaje.

Posunuté vydání našich posledních Ekonomických výhledů (http://bit.ly/SEO3q17CZ) znamenal, že obvyklá nejistota vycházející ze struktury růstu HDP tentokráte nebyla přítomna. Nicméně jsme při publikaci zprávy neznali sektorovou strukturu investic. Naše podezření, že za poklesem investiční aktivity bude kvůli nízkým kapitálovým výdajům vláda, se potvrdilo. Ovšem příspěvky domácností či nefinančních podniků nezaznamenaly kladné hodnoty.

Vývoj v průmyslu kvůli vlivům celozávodních dovolených především v automobilovém průmyslu v červenci neposkytuje úplně korektní obrázek o stavu reálné ekonomiky. Nicméně i tak si myslíme, že zrychlení růstu průmyslu v 3Q, jak předpokládá naše poslední prognóza, je možné. Stavebnictví tento pozitivní náhled na reálnou ekonomiku také podporuje, když v červenci vzrostlo o 14,7 % y/y. Jak pozemní, tak i inženýrské stavitelství zaznamenalo pozitivní růst. Nicméně limitovaná dynamika inženýrského stavitelství je důsledkem slabých kapitálových výdajů vlády.

I přes červencové zpomalení si maloobchodní tržby udržely tempo růstu na úrovni 6 % y/y, což je podporováno dalším utahováním podmínek na trhu práce. Míra nezaměstnanosti totiž opět překonala naše pozitivní očekávání, když dosavadní průměr v 3Q je o 0,3 pb nižší než jsme předpovídali.

Schodek státního rozpočtu se v září opět prohloubil. Důvodem jsou oproti loňskému roku nižší rozpočtové příjmy. Marginálně nižší jsou i výdaje, které trpí hlavně slabými kapitálovými výdaji i přes vládní investiční plány z loňského roku. Čerpání evropských fondů ke konci srpna dosáhlo 7,1 % alokované kvóty na celé programovací období 2014-2020.

Meziroční inflace spotřebitelských cen v průběhu července a srpna akcelerovala jak v meziměsíčním, tak meziročním vyjádření. Přispěly k tomu všechny hlavní složky. Ceny potravin vzrostly hlavně v červenci (1 % m/m), což celkově vyústilo v růst o 4,5 % y/y v srpnu. Ceny pohonných hmot poskočily v srpnu o 1,5 % m/m (4,7 % y/y). Zrychlila i korigovaná inflace, ačkoliv méně. Tento vývoj tak pro naší prognózu představuje riziko směrem výše.

Autor: David Kocourek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688