Spotřeba vody v ČR: regulace spotřeby vody je zatím formou doporučení

Suchem stále častěji sužované Česko je třetí v Evropě v počtu bazénů na hlavu, na druhou stranu rostou prodeje úsporných splachovadel a baterií. Regulace spotřeby vody je však zatím ve formě doporučení. Přitom zhruba jen 3 % vody, kterou každý den spotřebujeme, musí mít atributy vody pitné. 

Bazén je v Česku na každé třetí zahradě. Podle ČTK se jejich počet odhaduje na 400.000 a podobný je počet nafukovacích sezónních bazénů, čímž se Česko dostává v Evropě na špici. Jak při nedávném testu spočítal Český rozhlas, že v jeden den je v českých bazénech najednou neuvěřitelných 13 300 000 000 litrů, zatímco za 24 hodin se do WC spláchlo 214 570 350 litrů. I když jde v poměru ke zhruba třiceti kubíkům vody na „každé druhé“ zahradě o kapku v moři, prodeje úsporného splachování a baterií rostou také.

„Loňský prodej úsporných nádržek pro závěsné WC se navýšil o cca 25 %, a i statistiky za letošní půlrok hovoří o neustálé rostoucí tendenci,“ říká Veronika Menšíková, produktová a marketingová ředitelka společnosti Geberit. V řadě domácností se však stále splachuje starými 9 litrovými WC nádržkami. Jeden člověk pak za den spláchne až 45 litrů vody, tedy skoro polovinu celkové průměrné denní spotřeby vody na osobu. Tzv. předstěnové systémy se splachováním pro dvě množství (3 a 6 litrů) nebo systémem splachování start/stop umožní tento objem snížit až o 30-50 %. Čtyřčlenná rodina tak může za rok ušetřit až neuvěřitelných 40 000 litrů pitné vody za rok.

 Nárůst prodeje šetrných zařízení k úspoře vody eviduje též přední český výrobce kompletního sortimentu sanitární elektroniky SANELA. „Většina nových projektů kancelářských budov, škol či úřadů úsporu vody přímo požaduje. Existuje americký standard LEED pro úsporné budovy, kde jsou dány, kromě jiného, i maximální spotřeby vody pro jednotlivé výrobky. Mnozí investoři dodržování tohoto standardu vyžadují,“ říká Radomír Ambrož ze společnosti SANELA s tím, že běžná spotřeba pro úspornou umyvadlovou baterii je 5-6 litrů/min, přičemž standartní bateriespotřebu 10-12 litrů/min. Pro LEED je však ještě nižší, typicky 1,8 litru/min.

EU se snaží, již mnoho let stanovit nějaké limity, protože na splachování WC se spotřebuje 1/3 – 1/6 spotřeby pitné vody v domácnosti - nejvíce v Belgii, nejméně ve Finsku, a 2/3 v kancelářských budovách. Zatím však pouze ve formě doporučení. Například instituce European Water Label vydává podobné štítky, jako jsou na elektrospotřebičích. „Není to povinné a v současné době to používá několik velkých hráčů, spíše jako marketingový argument,“ říká Ambrož. Naproti tomu v USA existuje již velmi dlouho zmiňovaný LEED, který řeší budovy komplexně. Nejvíce je aplikován v Německu, zemích Beneluxu, Rakousku a právě v Česku.

Co se týká rodinných domů a bytů platí doporučení EU pouze pro WC. Ostatní je na ekologické uvědomělosti majitele a jeho ekonomické situaci. Právě na splachování WC a praní se spotřebuje vody nejvíce. „Kdo si potrpí na zajímavá řešení, klidně použije vodopádovou umyvadlovou baterii s průtokem 30-40 litrů/minutu, nebo sprchu „tropický liják“ se spotřebou 80 – 100 litrů za minutu. Když se podíváte do nabídky velkoobchodů i maloobchodů pro byty a rodinné domy, tak úsporné vlastnosti výrobku se zatím příliš neakcentují,“ dodává Radomír Ambrož ze SANELY, která je předním českým výrobcem sanitární elektroniky. Velmi efektivní úspory vody naopak dosahují automatické systémy. Přestože bezdotykové baterie s infračerveným senzorem a automatické splachovače záchodů nebo pisoárů byly do nedávné doby výsadou především veřejných prostorů, v současné době pronikají stále více do domácností. Výhodou není jen úspora vody, ale i pohodlí, lepší hygiena a stále častěji i zajímavý design.

Velkým tématem začíná být také tzv. šedá voda. To souvisí s legislativou pro nakládání se srážkovou vodou. Aktuálně ji v nových stavbách nelze pouštět přímo do kanalizace či potoka. Musí se zasakovat či regulovat, aby se kanalizace nepřetěžovala anebo zapracovat jako šedá vody. Některé budovy disponují centrálním shromažďováním a filtrací šedé vody v rámci celého objektu. Možnost využití šedé vody už dnes ale mají i obyvatelé bytů, jejichž domy tak vybavené nejsou. Na trhu se objevují koncepty spojeného umyvadla a WC, kdy umyvadlo má dva odpady. Uživatel si sám volí, zda silně znečištěnou vodu nasměruje rovnou do kanalizace, nebo málo znečištěnou vodu přečerpá do akumulační nádržky, kde se voda přefiltruje a desinfikuje. 
 
Kromě toho se snaží Ministerstvo životního prostředí lidi motivovat k využívání vody dešťové. Od 7. září má proběhnout další vlna dotace na plastové nádrže na sběr dešťové vody. Ty se nebudou vztahovat na sudy a vany na vodu, které má na zahradě téměř každý zahrádkář, dále na chataře a chalupáře.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky