Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.10.2017 06:03:35

Zahrnuje běžná míra opatrnosti i určitou povinnost předvídat?

O co se v daném sporu mezi účastníky jednalo? Žalobci si s žalovanou dohodli několikadenní hlídání svých malých dětí na chalupě žalované. Při předání dětí žalovaná žalobcům sdělila, že s dětmi nepojede na chalupu, ale zůstane v jejím domě, kde v tu dobu pobýval i zletilý syn žalované. Ten trpěl duševní poruchou, pro kterou byl opakovaně hospitalizován, a která se projevovala zvýšenou agresivitou, ničením věcí a v jednom případě též fyzickým napadením členů rodiny. O duševní poruše nebyli žalobci informováni. Syn žalované bohužel v rámci rozepře nejprve fyzicky napadl svou matku a poté bohužel i jedno z nezletilých dětí, které několika ranami dřevěnou tyčí usmrtil. V této souvislosti se následně žalobci domáhali žalobou náhrady škody po žalované, přičemž tvrdili, že žalovaná porušila prevenční povinnost předcházení škodám a je odpovědná za škodu usmrcením jejich nezletilého syna.

Soud prvého stupně dospěl k závěru, že žalovaná neporušila zákonnou povinnost generální prevence a za škodu tedy neodpovídá. Podle názoru soudu nemohla žalovaná předpokládat, že její syn by byl schopen zabít dítě. Zároveň soud doplnil, že na rozdíl od případů, kdy dospělý nechá dítě pohybovat se v nebezpečném prostředí kolem silnice, železnice či otevřené jímky a kdy běžná lidská představivost vnímá hrozící nebezpečí, šlo v této věci o situaci, v níž si žalovaná nemohla představit, že její syn je schopen usmrtit dítě, a nemohla si tak být vědoma takového nebezpečí.

S názorem prvostupňového soudu se ztotožnil i odvolací soud, který ve svém odůvodnění doplnil, že k porušení generální prevenční povinnosti by musely existovat konkrétní okolnosti, které by vyžadovaly provedení určitých opatření k zamezení či snížení možnosti způsobení újmy na zdraví. Přestože se u syna žalované projevovala agresivita, nebylo prokázáno, že by někdy v minulosti napadl malé dítě, a proto žalovaná neměla z čeho poznat hrozbu takového útoku. Odvolací soud proto uzavřel, že žalovaná nemohla vědět a předvídat, že k takovému útoku dojde a její odpovědnost tudíž není dána.

S názory nižších soudů žalobci nesouhlasili, a proto se obrátili s dovoláním na Nejvyšší soud. Ten se zabýval otázkou, zda v této konkrétní situaci postačilo zachovat běžnou míru opatrnosti, či zda žalovaná měla a mohla předvídat riziko konfliktu a případné agrese a mohla mimořádně tragickému následku zabránit. Ve svém rozhodnutí dovolací soud shledal, že žalovaná sice nemohla předvídat, kdy a z jakých příčin se začne její syn projevovat agresivně vůči svému okolí, a že dokonce může usmrtit dítě, to ale neznamená, že splnila vše, co lze v rámci prevenční povinnosti požadovat od osoby mající ve své péči nezletilé děti, které přivádí do kontaktu s osobou trpící duševní chorobou projevující se nepředvídatelnými výbuchy emocí spojenými s destruktivním chováním vůči věcem a nejméně jednou též fyzickým násilím vůči lidem. Tím, že žalovaná přivedla děti do zcela nevhodného prostředí porušila podle názoru Nejvyššího soudu prevenční povinnost chránit zdraví a život svěřených osob. Dovolací soudu proto nepřisvědčil závěrům nižších soudů a jejich rozhodnutí proto zrušil.

Přestože se tento případ posuzoval ještě podle norem předchozího občanského zákoníku, odpovídá rozhodnutí Nejvyššího soudu i legislativnímu trendu a úpravě nového občanského zákoníku. Ten v ustanovení upravujícím odpovědnost za škodu způsobenou osobou s nebezpečnými vlastnostmi konkrétně říká, že: „Kdo se vědomě ujme osoby nebezpečných vlastností tak, že jí bez její nutné potřeby poskytne útulek nebo jí svěří určitou činnost, ať již v domácnosti, provozovně či na jiném podobném místě, nahradí společně a nerozdílně s ní škodu způsobenou v takovém místě nebo při této činnosti někomu jinému nebezpečnou povahou takové osoby.“ Přivede-li tedy někdo do chráněných prostor např. osobu trpící chorobnou a nezadržitelnou touhou po odcizování věcí nebo jinou chorobou, bude při splnění podmínek tohoto ustanovení s takovou osobou odpovídat společně a nerozdílně za způsobenou škodu.

Dále na podobné téma
  • Jaké změny přinese novelizace akcionářské směrnice kótovaným společnostem?
  • Lze valnou hromadu české akciové společnosti konat v zahraničí?
  • Generální prevenční povinnost a odpovědnost za škodu
  • Ne vše může řidič skutečně předvídat
  • Lze zřídit zástavní právo k nemovitosti, která je zároveň předmětem zajišťovacího převodu práva?
  • Ústavní soud vydal zásadní rozhodnutí na téma souběhů
  • Jak (ne)uzavřít neplatnou nájemní smlouvu s krajem nebo obcí
  • Nejvyšší správní soud vyjasnil otázku podmínky bezúhonnosti živnostníků
  • Imise z chodníku, silnice či dálnice: Nejvyšší soud určil, za co vlastník odpovídá a za co nikoli
  • Nejvyšší soud rozšířil možnost vznesení tzv. kauzálních námitek ve spotřebitelských vztazích
  • Nelegální sdílení „cédéček“ na internetu: Jak se má počítat výše škody?
  • Nové povinnosti ohledně ochrany osobních údajů? Rozhodne Soudní dvůr EU
  • Jak podat ústavní stížnost, aniž vyčerpáte všechny opravné prostředky: Stačí, když vás nesprávně poučí soud
  • „Válka“ soudů o nabytí nemovitosti od nevlastníka skončila
  • Kdy je právní jednání mařící exekuci absolutně neplatné a v jakých případech je naopak třeba neplatnost aktivně namítat?
  • Vrchní soud: Kdy je možné zrušení obchodní korporace pro její nečinnost?
  • Je letištní ranvej součástí pozemku, nebo jde o samostatnou stavbu?

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688