TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.09.2017 10:10:32

Volby by s náskokem vyhrálo ANO, ve Sněmovně by bylo 8 stran


Podle volebního modelu agentury Median by ve Sněmovně mohlo zasednou osm stran. Devátým Starostům potom k proniknutí do Sněmovny chybí jedno procento. S přehledem by volby vyhrálo hnutí ANO.

Kdyby se volby konaly v září, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 27 %. Získalo by tak více hlasů, než druhá ČSSD (13,5 %) a třetí komunisté (12,5 %) dohromady. Čtvrtá příčka patří občanským demokratům se ziskem 9,5 %. Na rozdíl od předchozího volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by se do Sněmovny dostala i TOP 09 (7 %).

Ve Sněmovně by se objevili i dvě nové strany. Zisk 6,5 % předpovídá Median Svobodě a přímé demokracii, o půl procenta méně by získali Piráti. Ve Sněmovně by nechyběli ani lidovci, které by také podpořilo 6 % voličů.

Starostům a nezávislým (STAN), kteří s lidovci měli původně kandidovat v koalici, předpovídá Median zisk 4 %. K proniknutí do sněmovních lavic by tak hnutí STAN chybělo 1 %. Zrušit projekt společné koalice se KDU-ČSL rozhodla kvůli obavě z 10% hranice, kterou by musely strany překročit. Průzkum Medianu ukazuje, že to nebylo nereálné.


http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Sep2017/2051197.jpg?d41d

 

Median dále předpovídá, že Zelené podpoří 2,5 % voličů, Svobodní by měli dostat o půl procenta méně. V rozmezí 1 a 1,5 % by se měla pohybovat podpora Realistů a Dělnické strany sociální spravedlnosti. Statistická odchylka se u velkých stran pohybuje až na úrovni 3,5 %, u malých stran pak okolo 1 %.

"Podpora ANO v posledních měsících stagnuje okolo 26–27 procent a podpora ČSSD okolo 14 procent. Pokračuje pozvolný propad KSČM a oproti poslednímu měsíci poklesla podpora TOP 09. Ze ztráty části protestních hlasů KSČM a stagnace ANO těží SPD Tomia Okamury, která stále mírně roste a aktuálně by dostala okolo 6,5 procenta hlasů," uvedli výzkumníci Medianu ve své zprávě.

V jejich modelu se Piráti poprvé přehoupli přes 5% hranici. "Posílili zejména mezi mladšími voliči do 35 let, mimo jiné na úkor TOP 09," vysvětluje Median.

Výzkum také odhalil, že měsíc před volbami si je svým výběrem a rozhodnutím vůbec k volbám přijít jisto 49 % voličů. Zbývajících 51 % si ještě není jisto, koho budou volit, respektive jestli vůbec půjdou volit.

Median měřil také tzv. volební potenciál a volební jádro strany, tedy kolik by strana získala, kdyby ji volili všichni, kteří její volbu zvažují, nebo naopak jen ti voliči, kteří jsou o tom pevně přesvědčeni.

"Nejvyšší volební potenciál má aktuálně hnutí ANO. V případě zisku všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast, by útočilo na zisk okolo 32 %. Zisk přesvědčených voličů by mu však stačil jen na 19 %. ČSSD se může vrátit na hodnoty okolo 19 %, ale také může klesnout pod 10 %. Potenciál KSČM se pohybuje pod hladinou zisku z roku 2013. Narostl počet lidí, kteří zvažují volbu SPD Tomia Okamury, Pirátů a Starostů. Tyto strany a také TOP 09 mají ale jádro voličů pod 5 % a není tak zcela jisté, že se do Sněmovny musí dostat," upozorňuje Median.

Teoreticky by 5 % hranici mohli překročit také Starostové a Zelení, kteří mají ale poměrně malé jádro přesvědčených voličů.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688