Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  27.09.2017 16:12:49

Těsné hlasování vyšší sazby nepřineslo (Speciální analýzy)

Bankovní rada dnes ponechala sazby beze změny v souladu se svou i naší prognózou. Ke dnešnímu zvýšení sazeb ji nepřesvědčila ani velmi silná čísla z ekonomiky, ani stagnující kurz koruny. Hlasování však bylo těsné, protože tři ze sedmi členů bankovní rady zvedly ruku pro vyšší sazby. K dalšímu zvýšení sazeb by podle nás mělo dojít na příštím listopadovém zasedání, kdy bude mít bankovní rada k dispozici novou prognózu. Napovídají tomu i nedávná prohlášení členů bankovní rady. A listopadem zvyšování sazeb pravděpodobně nekončí. Silná ekonomická aktivita a s ní spojený růst mezd bude pokračovat a příští rok bude potřeba měnové podmínky dále utahovat. Očekáváme, že ke zvýšení sazeb dojde v roce 2018 dokonce třikrát. 

Bankovní rada dnes ponechala sazby beze změny. Pro současné nastavení měnové politiky hlasovali čtyři její členové, zatímco tři zvedli ruku pro vyšší sazby. Hodnocení rizik bylo již na minulém zasedání, kdy byla zveřejněna stávající prognóza, vychýleno proinflačním směrem zejména kvůli riziku pomaleji posilující koruny. Toto riziko se nakonec realizovalo a navíc se k proinflačním faktorům přidal silný růst ekonomiky i reálných mezd. Letos tedy můžeme očekávat další zvýšení sazeb (v listopadu), přestože poslední prognóza z dílny ČNB ukazovala na další hike až ve třetím čtvrtletí 2018. ČNB si bude chtít počkat na nové souvislosti, které by měla představit nová prognóza ČNB a svou roli hraje nadcházející zasedání ECB (26.10.), které by mohlo přinést důležité rozhodnutí o programu odkupu aktiv. 

Dnešní tisková konference potvrdila náš výhled, že zvyšování sazeb bude pokračovat tento i příští rok. Naše prognóza ukazuje na sazbu ve výši 1,25 % na konci příštího roku (trojí zvýšení sazeb v roce 2018). Inflační tlaky v ekonomice totiž zůstávají silné. Nedostatek pracovní síly a zvyšující se poptávka po zaměstnancích bude i nadále tlačit na vyšší mzdy, které tvoří nejdůležitější faktor současné vyšší inflace. Posilování koruny bude i nadále pouze pozvolné, brzdit ji bude naakumulovaná korunová pozice. Navíc se již HDP pohybuje bezpečně nad svým potenciálem. Kombinace kladné mezery výstupu a dlouhodobě nízkých úrokových sazeb může způsobovat nerovnováhu na některých trzích. Jednou takovou nerovnováhou je přehřívání trhu nemovitostí. Jedním z cílů zvyšování sazeb je tak i zdražení hypoték, které by mělo nemovitostní trh ochladit. Navíc se zdá, že centrální bankéři se stále méně ohlížejí na kroky ECB. Pokračující kvantitativní uvolňování v eurozóně by tak pro ČNB nemělo být překážkou ke zvyšování sazeb.  

ČNB se bude podle nás snažit ovlivňovat celkové měnové podmínky, tedy interakci úrokových sazeb a kurzu. V tomto vztahu posílení koruny o jedno procento přibližně odpovídá zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Pomalejší posilování koruny tak bude ve výsledku znamenat rychlejší zvyšování úrokových sazeb. Nesmíme se tedy nechat zmást prognózou centrální banky, která očekává masivní posilování koruny spolu s pozvolným zvyšováním sazeb. Nicméně pokud k posílení koruny nedojde, bude bankovní rada zvyšovat sazby mnohem rychleji, než očekává prognóza ČNB.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.11.2019ČNB signalizuje šanci na vyšší sazby (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.09.2019Dva hlasy pro vyšší sazby ČNB (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688