Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.09.2017 09:09:41

ČEZ hrozí, že bude muset vrátit 1,14 mld. CZK SŽDC (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie zakončily páteční seanci v mikroskopickém zisku. Hlavní akciové indexy za oceánem přidaly do jedné desetiny procenta, když zisky telekomunikací, energetických společností a průmyslových podniků umazaly ztráty ostatních sektorů. Nejvíce v pátek odepsali utility a realitní developeři. Pokles výnosů dluhopisů neprospěl bankám. Naopak se dařilo středním a menším podnikům, jejichž index Russell 2000 si v pátek připsal půl procenta a za celý týden posílil o 1,3 %, nejvíce z hlavních indexů. Nejhůře z pohledu celého týdne dopadl technologický Nasdaq, který především kvůli propadům Applu zakončil týden v mírné ztrátě.

Asijské trhy spíše než na volby v Německu reagovaly na zvýšené geopolitické napětí mezi USA a Severní Koreou. Kromě japonských indexů, které přidaly půl procenta díky oslabujícímu jenu, se ostatní asijské parkety propadají do ztrát. Nejvíce oslabují hongkongské akcie, jejichž indexy odepisují přes jedno procento. Ztráty na čínských pevninských burzách se pohybují zatím okolo půl procenta. Australské a novozélandské trhy profitují ze silných cen komodit a přidávají do půl procenta.

Další vítězství Merkelové a její setrvání ve funkci kancléřky bude spíše uklidňujícím signálem pro akciové trhy. Otázkou bude jak v „jamajském“ složení koalice CDU/CSU+FDP+zelení, které se jeví jako nejpravděpodobnější, budou rozloženy síly a ochota ke kompromisům mezi pro business orientovanou FDP a zelenými. Vzhledem k vleklým problémům s emisemi by na novou přítomnost zelených v německé vládě mohl negativně reagovat automobilový průmysl, případně další "špinavá" odvětví jako je tradiční energetika nebo těžký průmysl. Jasné akciové vítěze těžko hledat. Spokojeni by mohli být exportéři, neboť zachování a posílení evropské unie a její měny s největší pravděpodobností zůstane hlavním politickým pilířem nejsilnější evropské ekonomiky.  

ČEZ

Nejvyšší soud v Brně zrušil rozhodnutí nižších instancí a celý spor o náhradu ušlého zisku vrátil na začátek. Hrozí tak, že ČEZ bude muset vrátit 1,14 mld. CZK, kterou mu SŽDC zaplatila jako náhradu ušlého zisku za objednanou, ale neodebranou elektřinu z roku 2010. O podobnou sumu se firmy přou i za rok 2011.

Zpráva sice nebude mít okamžitý vliv na hospodaření společnosti, neboť Nejvyšší soud pouze vrátil případ k projednání. Nicméně zprávu hodnotíme negativně, neboť poukazuje na to, že plány společnosti, které počítaly i s výplatou druhé částky, nejsou postaveny na pevných základech.

Podle zdrojů agentury Reuters dostalo vedení ČEZ za úkol připravit variantu rozdělení společnosti na jadernou a ostatní část. Hlavním důvodem by mělo být oddělení jaderné části, která by v plném státním vlastnictví mohla jednodušeji rozšiřovat jaderné bloky v Dukovanech a Temelíně.
Autor: Richard Miřátský

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.02.2019ČEZ musí SŽDC vrátit 1,12 mld. Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688