Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.09.2017 07:33:53

Víkendář: Dosáhne Katalánsko samostatnosti? Chybí mu jedna podstatná věc

Katalánci, kteří chtějí prvního října hlasovat pro svou nezávislost, si podle známého komentátora Bloombergu Leonida Bershidskyho musí přiznat jeden nepříjemný fakt. Ať už bude jejich hlasování legální, nebo ne, jeho výsledek bude relevantní pouze v případě, když za něj budou ochotni bojovat a zvítězit v násilném konfliktu.

Nyní je Španělsko a Katalánsko v právním sporu, protože místní parlament vyhlásil hlasování a stovky radnic slíbily, že jej umožní. Španělské soudy a vláda ale prohlásily hlasování za nelegální s tím, že ústavu může měnit pouze španělský lid jako celek. Katalánci proti tomu používají složité právní námitky, ale nezdá se, že by za svou pozici byli ochotni bojovat.

Katalánské nacionalistické hnutí bylo vždy povětšinou mírové. Jedinou významnou výjimku představovala skupina Terra Lliure, která byla aktivní mezi lety 1978–1995. Její útoky si vyžádaly jednu oběť a skupina se rychle rozpadla poté, co proti ní vláda vytáhla do boje. Nikdy neměla razanci a sklony k násilí, jaké byly u irské republikánské armády či baskické ETA. O separatistech v Čečensku nebo Jižní Osetii nemluvě. Podobného násilného přístupu není při snahách o osamostatnění vždy třeba, ale veřejné mínění v dané zemi pak musí být tomuto kroku nakloněno. Takovým příkladem může být odtržení Norska od Švédska, ke kterému došlo v roce 1905.

Podobný konsenzus je ale vzácný a Katalánci jej k dispozici nemají. Zbytek Španělska totiž jejich nezávislost nepodporuje a separatisté tak pro svůj úspěch potřebují větší tlak. Je to podobné, jako když Moskva nesouhlasila s rozpadem Sovětského svazu, ale chápala, že její vojenská moc na jeho udržení nestačí. Pokud separatisté přesvědčí národ, který je chce udržet ve své zemi, že je na to příliš slabý, uspějí. To ovšem znamená, že musí být připraveni na krvavou válku.

Když separatisté skutečně vejdou do války se zemí, od které se chtějí odtrhnout, často vznikne mnohaletý konflikt, k němuž došlo například v Jižním Súdánu. Vítězství nemá zajištěné ani jedna strana. Baskičtí separatisté po půl století násilí prohráli, čečenští separatisté bojovali proti Rusku 15 let a prohráli. Katalánští separatisté se ale nehodlají postavit španělské armádě a dokonce ani polici, která jim zabavila materiály související s plánovaným referendem. Navíc nemají ani větší podporu ze zahraničí a španělská vláda tak nemá důvod jim ustupovat ani v případě, že by hlasování ukázalo na obrovskou podporu separatistů. Ta přitom podle průzkumů veřejného mínění ani neexistuje, protože těsná většina Katalánců je zatím pro zachování současného stavu.

Katalánci by nezávislosti dosáhli pouze v případě, že by přesvědčili většinu Španělů o tom, že jim bude lépe bez Katalánska. Separatisté se chtějí odtrhnout i proto, že jejich region je čistým plátcem do celkového vládního rozpočtu země, ale z toho samého důvodu se jim bude těžko přesvědčovat ostatní, že jim bude lépe bez nich. Nejsou schopní dosáhnout nějakého konsenzu (a to ani v samotném Katalánsku), ale ani ochotní situaci eskalovat. S takovým přístupem si více svobody nezískají, ať již referendum dopadne jakkoliv. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:19  Útlum německé ekonomiky pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   8:18  Nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:15  Exit Bank of Japan z politiky záporných sazeb bez dopadu na EUR/USD ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688