TNBiz (TN.cz)
21.09.2017 11:04:30

ČHMÚ varuje: Moravě hrozí povodně! Na východě má silně pršet

Východ republiky se už několik dní potýká se silným deštěm. Ten podle meteorologů ČHMÚ bude minimálně do pátku pokračovat. Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji dokonce hrozí povodně.

"Na východě a severovýchodě Moravy a Slezska bude ve čtvrtek 21. září zataženo s deštěm, v okrese Frýdek-Místek a zejména v Beskydech trvalým a vydatným. Úhrny srážek do patečního rána 22. září dosáhnou většinou 10 až 30 mm, místy kolem 40 mm, v Beskydech i přes 60 mm," varuje ČHMÚ.

Déšť bude ustávat až v pátek ráno. "Vzhledem k současnému nasycení a předpovídaným srážkám v oblasti Beskyd očekáváme vzestupy hladin s dosažením 2. SPA v povodí Olše a Ostravice. V povodí Olše nelze vyloučit ani krátkodobé překročení 3. SPA. Dosažení 1. SPA je předpokládáno v povodí Bečvy a u pravostranných přítoků Odry odvodňujících oblast Beskyd," upozorňují meteorologové.

 

ČHMÚ proto vydal následující výstrahy:

 

-Na jev: POVODŇOVÁ POHOTOVOST (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
pro kraj Moravskoslezský: (okresy Frýdek-Místek a Karviná) od čtvrtka 21. 9. 10:30 do odvolání.

 

-Na jev: POVODŇOVÁ BDĚLOST (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
pro kraj Zlínský: (okres Vsetín) a kraj Moravskoslezský (okresy Nový Jičín a Ostrava) od čtvrtka 21. 9. 10:30 do odvolání.

 

-Na jev: VYDATNÝ DÉŠŤ (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
pro kraje Zlínský: (Vsetín) a Moravskoslezský:(Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín) od čtvrtka 21. 9. 10:30 do pátku 22. 9. 06:00.

 

A jak bude o víkendu na celém území podle ČHMÚ?


Předpověď na pátek:
Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Na severu a severovýchodě až zataženo a místy občasný déšť nebo přeháňky. V noci a ráno místy, zejména v Čechách mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti až 2 °C a ojediněle přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na severovýchodě kolem 12 °C.

 



Předpověď na sobotu:

Oblačno až zataženo, zpočátku na severovýchodě, postupně místy i jinde občasný déšť nebo přeháňky. V jihozápadní polovině Čech většinou polojasno, srážky jen ojediněle a v noci a ráno místy mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, na jihozápadě Čech až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na severovýchodě kolem 12 °C.

 

Předpověď na neděli:
Zataženo až oblačno, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, na jihozápadě Čech až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty