Houbařská sezóna vrcholí! Přibývá také otrav z hub, varují lékaři
Otrav z hub v Česku přibývá. Například nymburská nemocnice už eviduje deset pacientů s příznaky otravy po požití nedostatečně tepelně upravených nebo nejedlých hub.
Ambulance nymburské nemocnice zaznamenala deset lehčích případů týkajících se otravy z hub. V druhé polovině září vrcholí houbařská sezóna. A houby rostou třeba na západě Čech nebo na Českomoravské vrchovině.
S tím se ale pojí i otravy z hub. Ty se projevují bolestí břicha, zvracením, průjmem, může se objevit celková slabost, pokles tlaku, zvýšení tepu a bušení srdce. U prudce jedovatých hub dochází s odstupem dvou až tří dnů k poškození jater a ledvin.
Odborníci doporučují sbírat jen opravdu známé, mladé houby bez známek znečištění či poškození. A pokud možno neochutnávat syrové houby. Zásadní chybou je i nedostatečné tepelné zpracování, kdy se doporučuje alespoň 10 minut vaření či smažení.
Dojde-li přece jen k příznakům otravy, lékaři doporučují vyvolat zvracení, či požít živočišné uhlí. K zapití je dobré užít černý čaj. I poté byste ale měli vyhledat lékařskou pomoc. Odborníci také nabádají, aby "otrávení" lidé nebo jejich doprovod do nemocnice přinesli vzorek jídla, které jim neudělalo dobře. Lékařům to usnadní práci.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Prezentace
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
23.04.2024 Podle čeho vybírat plechový zahradní domek?
Okénko investora
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA
Mgr. Timur Barotov, BHS
Trhy střízliví a vedou ruku amerického Fedu ke zpřísnění politiky
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz