Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.09.2017 07:23:47

Indie se pro výrobce aut stává zemí zaslíbenou. Globální automobilky hledají partnery

Indie, druhá nejlidnatější země světa, stále více přitahuje pozornost globálních automobilových značek. Po nedávné zprávě Škody Auto, že sice neúspěšně jednala s indickou Tata Motors ohledně případného strategického spojení, dorazila nyní na trhy zpráva o tom, že indická automobilka Mahindra a Mahindra Ltd a Ford Motor Co dohadují vytvoření strategické aliance.

Indický trh s automobily neuvěřitelně rychle roste. Zatímco v roce 2014 se zde prodalo 1,97 milionů kusů aut, některé odhady počítají s tím, že do konce roku 2020 se v Indii prodá téměř čtyři miliony kusů vozů. Nejen jihokorejské a japonské značky proto unisono říkají, že Indie se stává klíčovým trhem, a to z hlediska objemů prodaných aut, ale i centrem především malých vozů a jejich exportu do dalších zemí.

Joachim Drees, globální generální ředitel společnosti MAN Trucks & Bus AG, řekl, že Indie má potenciál být mezi pěti nejvýznamnějšími automobilovými trhy mimo Evropu do roku 2020. Není proto divu, že globální automobilky soustřeďují stále větší kapacity právě do Indie. Ford Motor Co a Mahindra říkají, že aktuálně domlouvaná spolupráce má umožnit, aby každá z firem strategického partnerství využila své silné stránky pro druhého partnera a během období trvání spolupráce a bezprecedentní transformace v globálním automobilovém průmyslu našla cesty, jak ze spolupráce získat to nejlepší.

Ford a Mahindra i proto potvrdily, že mezi oblasti potenciální spolupráce budou patřit hlavně programy mobility, vývoje produktů, distribuce aut v Indii a zaměření se na globální rozvíjející se trhy. Týmy obou automobilek budou spolupracovat po dobu až tří let na upřesnění dohody a jakákoli další strategická spolupráce mezi oběma firmami má být doladěna do konce roku.

Studie automobilek říkají, že hodnota indického automobilového do roku 2021 přidá 10 – 15 % na hodnotu 16,5 miliardy amerických dolarů z přibližně 7 miliard dolarů v roce 2016. Indický trh má potenciál do roku 2026 vygenerovat roční příjmy ve výši 300 miliard dolarů a vytvořit 65 milionů nových pracovních míst. Do indického HDP tak může přispět až 12 %.

Pravdou ale je, že ne vždy se musí pokus o strategické partnerství podařit. Jako v případě české automobilky Škoda Auto. Ta nedávno odpískala spolupráci s indickou Tata Motors. Šéf české automobilky Škoda Auto Bernhard Maier však i přes neúspěch jednání s Tata Motors řekl, že bude hledat příležitosti ke strategickému partnerství na indickém trhu u jiných hráčů automobilového trhu. Důvodem nedohody bylo to, že firmy nemohou realizovat technické ani ekonomické synergie ve společně požadovaném rozsahu.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.11.2023Magsud Rahmanov se stává partnerem v Cushman & Wakefield Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688