TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  18.09.2017 08:59:40

Chcete hospodu nebo obchod na venkově? Stát nabídne pomoc!

Ve snaze zabránit poklesu podnikání na venkově a jeho vylidňování, se stát rozhodl k radikálnímu kroku. Už příští rok si totiž polepší vesničtí podnikatelé a to nejen v oblasti zemědělství. Živnostníci a ekonomika na vsích se tak dočká mnohamilionové finanční dotace.

Vláda premiéra Sobotky se na konci svého mandátu rozhodla schválit nový program výhodných půjček pro menší a střední podnikatele na venkově. Finanční příspěvky by tedy měli dostat nyní i živnostníci mimo obor zemědělství.

 

Kdokoli se odhodlá otevřít si hospodu, obchod, penzion nebo jakoukoli řemeslnou službu, může stát požádat o příspěvek na úroky z půjčky. Dokonce může o samotnou půjčku požádat rovnou stát. Dosud se tyto výhody týkaly pouze zemědělství.

 

Vláda si tímto vstřícným krokem klade především za cíl zabránit vylidňování venkova. V současnosti je u nás na 2500 malých obcí, o počtu menším než pět set obyvatel, ve kterých ubyla za posledních 15 let skoro pětina obyvatel.

 

„Podporu chceme zaměřit na drobné, malé a střední podnikatele, kteří na vesnicích hrají naprosto klíčovou roli,“ uvedl pro deník.cz ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který je tvůrcem návrhu.   

 

 

Podpora má přijít ve dvou formách prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky. V prvním případě je možné získat až třímilionový zvýhodněný úvěr nebo finanční příspěvek do částky 15 tisíc eur. Doba pro splacení úvěru by měla být sedm let s možností odkladu splátek jistiny úvěru o 12 měsíců.

 

Druhou možností pro venkovské živnostníky je uhradit část úroků z komerčních úvěrů do výše čtyř procent z jistiny úvěru. U nemovitostí nesmí půjčka přesáhnout 10 milionů, u dalšího majetku pět milionů. Tato forma finanční pomoci je určena hlavně podnikatelům ve znevýhodněných obcích. Seznam těchto vesnic připraví ministerstvo pro místní rozvoj.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688