Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.09.2017 23:16:53

15. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akciové indexy ve Spojených státech v pátek zaznamenaly růst na rekordní hodnoty. Širší index S&P 500 dokonce poprvé překonal hranici 2 500 bodů. Investory nezastrašily ani zprávy o překvapivém poklesu maloobchodních tržeb v USA a nejvýraznějším propadu tamní průmyslové výroby za osm let. Ty se ale podepsaly na poklesu hodnoty dolaru.

Index Dow v pátek posílil o 0,29 % na 22 268,34 bodu, S&P 500 zpevnil o 0,18 % na 2 500,23 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 0,30 % na 6 448,47 bodu. Dařilo se akciím ve všech hlavních sektorech s výjimkou zdravotní péče a základních materiálů. Index volatility VIX klesl o 2,59 % na 10,17 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelé dva bazické body na 2,2005 %. Bitcoin a ethereum korigovaly předchozí hluboké ztráty a připsaly si v pátek přes 10 %.

Deváté výročí pádu banky Lehman Brothers a dvacáté od zaregistrování domény Google.com akciový trh zkrátka oslavil veskrze důstojně.

Za celý týden Dow přidal 2,16 %, S&P 500 se zvýšil o 1,58 % a Nasdaq Composite narostl o 1,39 %.

Technologickému sektoru pomohl v pátek růst cen akcií výrobce čipů NVIDIA (+6,32 %) a firmy Apple (+1,01 %), která zaznamenala první zisk od úterního představení nového iPhonu. Technologický index S&P 500 vzrostl od začátku roku o 25 % a je nejrychleji rostoucím dílčím indexem. Index S&P 500 si ve stejném období připsal pouze 11,5 %.

"Investoři často hledají důvody pro pokles, ale akcie zatím stále míří 'na sever'. Zisky firem jsou silné," připomněl JJ Kinahan, hlavní tržní stratég společnosti TD Ameritrade.

Severní Korea v noci na pátek odpálila další balistickou raketu směrem nad Japonsko a vyvolala kritiku světových vůdců. Akciové trhy ale na událost téměř nereagovaly, protože trhy již čekají na další rozbušku. Tou by se mohlo stát zasedání americké centrální banky příští týden.

Tržby v americkém maloobchodu se v srpnu snížily o 0,2 %, především kvůli poklesu prodejů aut, které způsobil hurikán Harvey. Analytici oslovení agenturou Reuters přitom očekávali nárůst tržeb o 0,1 %. "Investoři sledují údaje o maloobchodním prodeji, ale myslí si, že jde o přechodnou záležitost. Zaměřují se na růstové oblasti, jako jsou technologie, které jsou většinou vůči politickým rozhodnutím ve Washingtonu a globálním událostem imunní," řekl agentuře Reuters analytik ze společnosti Robert W. Baird v americkém Milwaukee.

Průmyslová výroba ve Spojených státech v srpnu klesla o 0,9 %, zaznamenala tak nejvýraznější propad za osm let. Na vině byl hurikán Harvey.

Obě zprávy oslabily dolar. Dolarový index, který sleduje vývoj dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ztrácel kolem 22.00 SELČ 0,26 % na 91,80 bodu. Euro k dolaru posilovalo o 0,27 % na 1,1951 USD.

PROČ DOLAR JEŠTĚ NEMÁ TO NEJHORŠÍ ZA SEBOU?

Zpráva o nečekaném srpnovém propadu maloobchodu ve Spojených státech snížila pravděpodobnost toho, že by americká centrální banka mohla v prosinci přikročit ke zvýšení hlavní úrokové sazby.

EXPERT: FED NEMÁ NA CO ČEKAT, HLAVNÍ SAZBA MUSÍ NAHORU

Ceny ropy na světovém trhu pokračovaly v růstu. Ropa Brent se obchoduje poblíž pětiměsíčního dolarového maxima (hodnota dolaru od té doby citelně klesla, ropa je tedy stále pro nakupující v jiných měnách levnější). Americká ropa WTI se ziskem přes 5 % zaznamenala nejlepší týden za bezmála dva měsíce.

Ceny podporuje prognóza rostoucí poptávky a postupné uvádění ropných rafinérií v USA do provozu. Ropě nyní pomáhají jak pokles těžby v zemích Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i vně kartelu, tak snižování přebytků na trhu, o kterém informuje Mezinárodní agentura pro energii (IEA). To je způsobeno růstem poptávky v Evropě a v USA.

Podle analytiků z HSBC je rok 2017 navzdory výpadkům rafinérií v USA "extrémně silný". Pro rok 2018 odhadují cenu ropy Brent na 65 USD za barel, pro rok 2019 dokonce 70 USD za barel.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688