Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  14.09.2017 22:58:41

14. září: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Hlavní akciové indexy v USA byly ve čtvrtek podporovány akciemi z energetického sektoru, které reagovaly na zvýšení cen ropy, opačný dopad měly tituly ze spotřebitelského sektoru. K růstu indexu Dow na nový rekord přispěly zejména akcie společnosti Boeing.

Index Dow v závěru čtvrteční obchodní seance přidával 0,22 % na 22 207,07 bodu, širší index S&P 500 ztratil 0,11 % na 2 495,62 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval 0,48 % na 6 429,08 bodu. Dařilo se například akciím ze sektoru energetiky nebo zdravotní péče, ztrácely technologie a velké finanční společnosti. Index volatility VIX klesl o 0,57 % na 10,44 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal prakticky beze změny na 2,188 %. Bitcoin ztratil okolo 12 % a ethereum bezmála 15 % v reakci na zprávu, že ke konci září ukončí činnost jedna z velkých čínských burz s kryptoměnami.

PROČ SE NEBÁT ZÁŘÍ NA AKCIOVÉM TRHU

Akcie zahájily obchodování oslabením po zprávě, že spotřebitelské ceny v USA v srpnu stouply více, než se očekávalo. Vzrostla tak pravděpodobnost, že centrální banka letos již potřetí zvýší úrokové sazby. Spotřebitelské ceny v USA v srpnu vykázaly nejrychlejší růst za posledních sedm měsíců. Zvýšily se meziměsíčně o 0,4 % po růstu o 0,1 % v červenci. Zpráva přinesla poslední zásadní informace z americké ekonomiky před dvoudenním jednáním měnového výboru centrální banky, které začíná 19. září.

Největší růst vykázal index energetického sektoru díky růstu cen ropy. Cena americké lehké ropy WTI se poprvé od 10. srpna přehoupla přes 50 dolarů za barel.

Opačným směrem táhly trh akcie maloobchodních firem. Ztrácely například Amazon (-0,74 %) nebo Walt Disney (-0,93 %). O zvýšení Dow se podstatně zasloužily akcie firmy Boeing růstem o 1,36 % poté, co jim Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu. Akcie automobilky Tesla (+3,12 %) posílily poté, co šéf firmy Elon Musk na Twitteru oznámil datum představení nového typu vozu.

BITCOIN A ZLOČIN

O téměř devět procent se na nejnižší úroveň od února 2015 během dne propadly akcie americké úvěrové kanceláře Equifax (-2,35 %) poté, co Federální komise pro obchod (FTC) oznámila, že začala vyšetřovat hackerský útok a s ním spojený únik informací o 143 milionech lidí. Equifax je jedna ze tří úvěrových kanceláří v USA, která funguje podobně jako registr dlužníků.

Americký dolar na zprávu o růstu inflace reagoval nevýrazně, trh čeká na příští týden, kdy se sejde měnový výbor americké centrální banky. Roční maximum vůči americké měně atakovala libra, kterou podpořilo jednání britské centrální banky.

Ceny ropy na světovém trhu prudce stoupaly, a to stále pod vlivem předpovědi Mezinárodní agentury pro energii (IEA), že globální poptávka silně roste a dopad dohody producentských zemí o redukci těžby je již na trhu cítit. Americká lehká ropa WTI poprvé za měsíc překročila hranici 50 dolarů za barel. Ropa Brent za poslední tři měsíce zpevnila o více než deset dolarů na barel a blíží se úrovni, na níž byla na počátku roku.

IEA ve středu zvýšila odhad růstu světové poptávky po ropě na 1,6 milionu barelů denně z předchozího odhadu 1,5 milionu. Uvedla, že přebytek ropy na globálním trhu se snižuje jak díky vysoké poptávce z Evropy a USA, tak kvůli poklesu těžby ve členských i nečlenských producentů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Díky jejich dohodě o omezování produkce ropy o 1,8 milionu barelů denně do března 2018 by ceny ropy měly zůstat v rozpětí mezi 50 a 60 dolary za barel, uvedl šéf BP Bob Dudley v rozhovoru s agenturou Reuters.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ČTVRTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688