Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  14.09.2017 16:22:59, aktualizováno 16:24:29

Jak nálada ovlivňuje obchodování?

Pokud je na trzích dobrá nálada, obchodníci mají tendenci neutrální události vyhodnocovat pozitivně (díky dobrým výsledkům roste např. hladina dopaminu či serotoninu) a negativní pak často bagatelizují. Naopak v období nervozity dochází k aktivaci amygdaly, vyššímu vyplavování stresových hormonů a neurotransmiterů, díky čemuž náš mozek tak tu samou neutrální událost, kterou před tím vyhodnotil pozitivně, vyhodnotí tentokrát negativně.

Každý se už někdy setkal s pocity euforie nebo frustrace. Málokdo si ovšem uvědomuje, že takové nálady mohou zcela změnit stav našeho mozku, který pak stejné podněty může pokaždé vyhodnotit jinak a většinou neobjektivně. V takových situacích totiž dochází k aktivaci různých částí mozku a často příliš vysokému či nízkému vyplavování dopaminu, serotoninu, noradrenalinu a dalších neurotransmiterů. Jak se to v praxi projevuje? Např. vyšší hladina dopaminu způsobuje zlepšení nálady, nárůst sebevědomí a vnímání informací pozitivněji, než jaké jsou. Mozek, který je pod větším vlivem dopaminu tak neutrální informaci často vyhodnotí pozitivně a naopak.

V různých testech již bylo prokázáno, že lidé s dobrou náladou tak tu samou informaci vnímali výrazně pozitivněji než lidé se špatnou. V jiných testech se pak například ukázalo, že lidé ve stresu jsou schopni mnohem lépe a rychleji identifikovat stres ve tvářích ostatních lidí. Extrémním případem pak jsou psychické poruchy jako mánie, kdy náš mozek vyhodnocuje věci pozitivně, zajišťuje že ke všemu přistupujeme s nadšením a dodává nám energii. Tento stav je ale bohužel spojený s minimální mírou obezřetnosti a lidé tak často napáchají mnoho pro nás naprosto nelogických chyb, které jim pak komplikují život.

Opačným případem je pak deprese, kdy často mozek vyhodnocuje vše negativně, vnímá život jako zbytečný a dochází k pocitům beznaděje. Navíc u takových lidí je mnohem náročnější najít energii pro různé činnosti. Tyto poruchy jsou právě typické chemickou nerovnováhou v mozku, především pak v hladině třech výše zmíněných neurotransmiterů. Jak se ale podobné mechanismy, i když v menší míře, promítají na trzích u psychicky zdravých lidí?

Pokud je na trzích dobrá nálada, obchodníci mají tendenci neutrální události vyhodnocovat pozitivně (díky dobrým výsledkům roste např. hladina dopaminu či serotoninu) a negativní pak často bagatelizují. Naopak v období nervozity dochází k aktivaci amygdaly, vyššímu vyplavování stresových hormonů a neurotransmiterů, díky čemuž náš mozek tak tu samou neutrální událost, kterou před tím vyhodnotil pozitivně, vyhodnotí tentokrát negativně. I proto se trhy často vezou na vlně optimismu a následně pesimismu. Především pro nezkušené obchodníky je tak třeba, aby si stanovili jasný algoritmus, ať už v rámci fundamentální či technické analýzy, kterého se budou pevně držet tak, aby negativa související s podobným zkreslením eliminovali. 

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20-ti letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 29 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688