Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.09.2017 07:08:38

Fed model možná ještě do koše nepatří, akcie podle něj budou spíše oslabovat


Na Wall Street se hodně hovoří o tom, jak Fed drží trhy nahoře. Podle jednoho známého modelu je ale vliv Fedu naopak omezený, říká v komentáři Bloomberg Gadfly Stephen Gandel. Podle Gandela jde o takzvaný Fed model, který si po celá desetiletí vedl poměrně dobře. Porovnává tzv. ziskový výnos akciového trhu (poměr zisků a cen, tedy obrácený PE poměr) a výnos amerických vládních obligací. Nicméně v posledních letech se vypovídací schopnost modelu značně snížila.

Ziskový výnos indexu S&P 500 se nad výnosy amerických vládních obligací dostal v březnu roku 2002 a od té doby se stále drží nad ním. Pokud by se tedy nějaký investor tohoto modelu držel, utrpěl by těžké ztráty během finanční krize a žádného varování by se mu nedostalo ani během krize v eurozóně v roce 2011, ani během problémů na trhu obligací se spekulativním ratingem, ke kterým došlo v roce 2015. Během všech těchto období se totiž ziskový výnos akciového trhu držel vysoko nad výnosy vládních dluhopisů, což by podle Fed modelu mělo naznačovat, že akcie jsou ve srovnání s obligacemi atraktivní investicí.

Konkrétní vývoj výnosů desetiletých vládních obligací a ziskového výnosu akciového trhu popisuje první graf:

 

Druhý graf ukazuje vývoj rozdílu mezi ziskovým výnosem akcií a výnosy vládních obligací po roce 2008:

 

Když před několika dny klesly výnosy vládních dluhopisů v obavách z opětovných deflačních tlaků, podle logiky Fed modelu by to mělo vést k růstu cen akcií. K ničemu takovému ale nedošlo a index Dow Jones Industrial Average klesl o 230 bodů. Někteří investoři ale predikční síle Fed modelu stále věří a určitou vypovídací schopnost může skutečně mít.

Po roce 2009 představuje průměrný rozdíl mezi ziskovým výnosem akcií a výnosy vládních dluhopisů 4,1 procentního bodu. Když se tento spread dostal nad tuto úroveň, akciím se obvykle vedlo dobře. Například ke konci roku 2011 se ziskový výnos indexu S&P 500 pohyboval asi 6 procentních bodů nad výnosy obligací a jeho průměrná měsíční návratnost se pak pohybovala kolem 6,7 %. Když se naopak výnosový spread dostal pod 3 %, návratnost akcií se obvykle držela nízko.

V tuto chvíli se spread pohybuje na poměrně nízkých úrovních, jeho letošní průměr dosahuje jen 3,2 procentního bodu. Jde tedy o jedny z nejnižších hodnot dosažených za posledních deset let. Akcie měly v takové situaci tendenci k oslabování. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688