Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.09.2017 03:58:37

Školení a servisy přístrojů budou moci provádět i zaměstnanci nemocnic, schválil zdravotní výbor

Nemocnice snad brzy nebudou nuceny spoléhat na to, kdy jim výrobce či distributor poskytne svého zástupce na vyškolení personálu pro práci s dodanými zdravotnickými přístroji či servisní kontrolu. Komplikaci, která stojí nemocnice miliony, se snaží ošetřit návrh poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), který dovoluje výše uvedené činnosti provádět i řádně vyškoleným zaměstnancům zdravotnického zařízení. Úpravu v úterý schválil garanční zdravotnický výbor. Nijak ovšem nerozhodl ve věci pozměňovacího návrhu Jany Pastuchové (Ano), který věc posunoval ještě dál a stanovoval, že u zařízení, jako jsou lůžka, mohou údržbu provádět biomedicínští inženýři a další bez ohledu na to, co řekne výrobce. Podle původního návrhu si totiž výrobce může vymínit, že kromě jeho zástupců nikdo kontroly či servis provádět nesmí. Ať už tak ale učiní či ne, nese za zdravotnické prostředky odpovědnost.

 

„Předložená novela má ambici změnit problematické ustanovení týkající se servisu a instruktáží u zdravotnických přístrojů, které byly schváleny touto poslaneckou sněmovnou při projednávání zákonaroce 2014. Tato ustanovení dávají zdravotnickým zařízením povinnost provádět servis, bezpečnostně-technické kontroly a instruktáž pro práci se zdravotnickými přístroji pouze prostřednictvím výrobců a distributorů, což znamená pro zdravotnická zařízení zvýšené náklady, složitou logistiku a zbytečné personální zatížení. Schválíme-li úpravu zákona 268/2014, dojde k narovnání současného stavu tak, aby si část servisních zásahů, bezpečnostně-technických kontrol a instruktáží mohla provádět zdravotnická zařízení svými vyškolenými pracovníky, přičemž výrobci zůstává právo určit, zda může u konkrétního zdravotnického přístroje servis či bezpečnostně-technické kontroly provádět jiná osoba. Touto změnou bude zajištěno, aby na jedné straně nebyly zbytečně vynakládány finanční prostředky, na druhé straně ale byla zachována bezpečnost pacientů,“ vysvětlil výboru v zástupu za Víta Kaňkovského Jaroslav Krákora (ČSSD).

Asi největší problémy přitom mají zdravotnická zařízení s instruktážemi personálu, což je obzvláště problém při vysoké fluktuaci. Jeden zdravotník totiž pracuje průměrně s deseti zdravotnickými přístroji. Návštěva zástupce výrobce či distributora přitom vyjde zhruba na 1500 korun.

Celý text je přístupný předplatitelům Legislativního monitoru.

Přihlásit se Registrovat se Více informací

Příspěvek Školení a servisy přístrojů budou moci provádět i zaměstnanci nemocnic, schválil zdravotní výbor pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688