Nový workshop science centra: forenzním specialistou v jakémkoli věku

Nový workshop science centra Liberecká iQLANDIA přivítá podzim ve velkém kriminalistickém stylu! Od soboty 9. září tu startuje originální workshop zaměřený na forenzní vědy. Jak se separuje taková DNA? Kolik shodných markantů musí mít otisk prstu pachatele, aby jej uznali vinným ze zločinu? Jaké řasy jsou významným ukazatelem místa utonutí oběti? Nejenom to se dozvíte během hodiny plné detektivního bádání v laboratořích iQLANDIE.

Forenzní workshop bude mít celkem devět stanovišť. V jeho rámci si například zkusíte vyizolovat DNA z vlastních slin, analyzovat text, provést rozbor „žabí“ a „lidské“ krve pod mikroskopem a chybět nebude ani porovnávání kosterních ostatků. „Ty samozřejmě budou umělé. Hlavním úkolem každého návštěvníka bude poznat, jaký typ kosti zrovna zkoumá, jestli stehenní, lýtkovou nebo třeba pažní. Všem zájemcům navíc prozradíme, jak od sebe odlišit mužskou a ženskou lebku,“ říká Lenka Kozlovská, autorka workshopu a odborná lektorka iQLANDIE.

Daktyloskopie i balistika

Na řadu přijde i daktyloskopie. „U tohoto stanoviště si lidé nejenom zhotoví svůj vlastní otisk prstu a odnesou si jej domů, ale i se dozví, jaký typ otisků papilárních linií mají – např.: plochý oblouk, ulnární smyčku, koncentrický vír a další,“ dodává lektorka. K vidění budou také vypálené střely. „Děti a dospělí si je prohlédnou pod stereolupou. Ukážeme jim, jak vypadá stopa hrotu zápalníku na nábojnici. Což je vlastně jeden z ukazatelů, díky kterému vyšetřovatel pozná, zda se ze zbraně střílelo či nikoliv,“ doplňuje Lenka Kozlovská.

Záhadné rozsivky

Pokud dojde k utonutí člověka, dokáží policisté zhruba určit, na jakém místě k nešťastné události došlo, a to podle druhu tzv. rozsivek najitých v těle oběti. „Jedná se o řasy žijící v nejrůznějších přírodních vodách. Návštěvníci budou mít k dispozici obrázky z elektronového mikroskopu milionkrát zvětšených rozsivek. Lidé se pokusí řasy rozpoznat a přiřadit k nim vodní plochu, odkud by mohla rozsivka pocházet,“ uzavírá Lenka Kozlovská.

Harmonogram:

Forenzní workshop se koná:

- v září a říjnu každou SO a NE od 14 a 15 hodin

- navíc potom: 28. 9., 29. 9., 26. 10., 27. 10. od 14 a 15 hodin

Pro informaci, v období od 18. do 22. září je science centrum iQLANDIA uzavřeno.

iQLANDIA, o. p. s., je členem České asociace science center.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky