Oblíbená jablka: kdy je jejich sezóna a na co si dávat pozor při výběru

Nejlepší jablka jsou tuzemská

Na co bychom si ale měli dát pozor během nákupu oblíbených jablek? Jak tyto potraviny skladovat? V čem se liší dovážené od tuzemských? A jak nenaletět falešným prodejcům?

Jablka

Jablko je snad nejtypičtějším českým ovocem. Každým rokem se jich u nás sklidí přibližně 230 000 tun. Ročně sníme průměrně kolem 22 kilogramů. Na co si dát ale pozor při jejich nákupu? Jak jablka uchovávat? Jsou lepší tuzemská, nebo zahraniční?

Jablek u nás bylo vždycky hodně, proto mohou být pro někoho docela všední. Ale nepodceňujme je. Mají totiž poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho cenných výživných látek a vitaminů. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.

1. Jak vypěstovat kvalitní a zdravé jablko?

V České republice se jablka pěstují převážně v systému tzv. integrované produkce. Jde o pěstitelský systém šetrný k životnímu prostředí, který zaručuje vysokou kvalitu jablek.

„Preferuje se používání šetrných biologických postupů a metod. Chrání se tak přirozené organismy v sadech a okolí. Ovoce i půda jsou pravidelně kontrolovány rozbory. Český systém integrované produkce s ochrannou známkou SISPO byl dokonce v roce 2011 oceněn nominací společností Business Leaders Forum na evropskou Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí v kategorii managementu,“ informuje Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie pro web akademiekvality.cz.

2. České jablko, nebo jablko ze zahraničí?

Náročnost pěstování stanovená českými normami a metodami, jak již bylo zmíněno výše, vyzdvihuje v mnohých aspektech české ovoce nad dovážené. Jablka jsou totiž pěstována s ohledem na přírodu
a také za využití tradičních postupů.

Pan Ing. Ludvík ještě doplňuje: „Výběrem českých jablek přispíváme k rozvoji sadů, které utváří naši krajinu, a podporujeme tak venkovský prostor. Životní prostředí velmi zatěžuje kamionová doprava. Nákupem tuzemských jablek tak nepřímo chráníme životní prostředí.“

3. Jak si vybrat ta nejlepší jablka?

Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele,“ zmiňuje Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.

Mějte na paměti, že každá odrůda je chuťově nejlepší jen po určité období v roce. Takové období se nazývá konzumní zralost. Měli byste tedy preferovat odrůdy, které jsou v daný moment v optimální zralosti. Tyto informace naleznete na webu Ovocnářské unie: http://ovocnarska-unie.cz/index.php?page=92 .

Nebalené (volně ložené) ovoce a zelenina se též v místě prodeje označí informací o zemi původu.

Drobné povrchové vady slupky nejsou výraznou závadou. Jedná se totiž o čerstvý, dalo by se říci „přírodní produkt“, který není nijak posklizňově upravován ani zpracován a je s ním šetrně zacházeno. Každé jablko je originál – i proto se jablka jedné odrůdy mohou od sebe mírně lišit.

4. Jak uchovávat jablka?

Jablka zůstanou nejdéle zachovaná v plné kvalitě při teplotách mezi 1 až 2 °C a vysoké relativní vlhkosti vzduchu. Pokud je sami vypěstujete nebo nakoupíte, zůstává ideálním místem pro uskladnění dobře větraný sklep, který je chráněný proti promrznutí. Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit nádobami s vodou. Jablka klademe do bedýnek stopkou dolů,“ radí Ing. Ludvík z Ovocnářské unie.

Každý měsíc je třeba provést prohlídku skladovaných plodů, aby se předešlo případnému rozšíření chorob. Jablka skladujeme zásadně odděleně od zeleniny a brambor, aby nenačichla a neztratila svou vůni. Správné podmínky skladování působí i proti ztrátě vitaminů a nutričních látek .

Pokud nemáte sklep, můžete jablka krátkodobě skladovat v lednici, jenom pozor na nízkou vlhkost, která může způsobit jejich vysušování a scvrkávání.

„Skladovat jablka můžeme i na balkoně, ale je dobré je mít třeba v polystyrenové krabici, která je izolačně ochrání před případným mrazem nebo naopak teplým slunečním zářením. Nejlepší ovšem je koupit si jablka čerstvá a skladovat je jen krátkodobě,” doplňuje Ing. Ludvík.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky